Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
Aktuelnosti

Položen temeljni kamen za proizvodni pogon tvrtke „Kaminada“

07.09.2017.

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i vlasnik talijanske tvrtke „Kaminada“ Aldo Kaminada položili su danas, u Industrijskoj zoni „Mali Bajmok“ u Subotici, temeljni kamen za izgradnju nove tvornice. Nakon polaganja temeljnog kamena, Igor Mirović i Bogdan Laban obišli su „Veliku terasu“ na Paliću, gdje započinju radovi na rekonstrukciji ovog objekta značajnog za razvitak turizma cijelog kraja.

11343_1.jpg

Aldo Kaminada je izjavio da je pogon „Kaminade“ prva međunarodna tvornica krovne skupine „Tink plastik“ koja se gradi izvan Italije i da, zahvaljujući svim institucijama srbijanske super-sposobne države, za svega šest mjeseci od kupnje zemljišta počinje izgradnja ovog pogona visoke tehnologije za termoplastičnu izradu kalupa putem injekcijskog ubrizgavanja.

Ovo je prva faza investicije i podrazumijeva izgradnju dvorane od 3.000 četvornih metara, kazao je Kaminada, i dodao da će u narednih pet godina investicija dosegnuti vrijednost od pet milijuna eura i zaposliti od 50 do 70 radnika.

Mirović je rekao da je prije godinu dana u pokrajini bilo nešto manje od 19 posto nezaposlenih, a da ih je danas manje od 13 postotaka i da dobar odnos sa stranim investitorima predstavlja primjer koji potvrđuje sliku nove Vojvodine.

Naveo je da rast prihoda od poreza na zarade i od poreza na dobit tvrtki omogućuje investiranje u nove industrijske zone, komunalnu i prometnu infrastrukturu, zdravstveni sustav, čime se unapređuju i sva druga područja rada i života, pa će Vojvodina, polako ali sigurno, ponovno prednjačiti.

Prema njegovim riječima, Razvojna agencija Vojvodine sljedećeg tjedna će pokrenuti prvi javni natječaj za dodjelu poticajnih sredstava, kao i da očekuje da će sve tvrtke, domaće i strane, dobiti dodatni impuls za razvitak poduzetništva.

– Konačni cilj je ne samo povećavanje broja zaposlenih već i rast zarada u privatnom sektoru, koji će uvijek biti veći nego što je rast zarada u javnom sektoru. To će utjecati na ukupno ozdravljenje ekonomije. Posao koji je Vlada uspješno provodila proteklih godina, sada polako daje rezultate i oni su vidljivi u tkivu naše ekonomije, osobito u Vojvodini – naglasio je Igor Mirović.

11343_2.jpg

Gradonačelnik Laban je podsjetio da je prije šest mjeseci zaključen Ugovor o otuđenju građevinskog zemljišta površine 1,8 hektara, u Gospodarskoj zoni „Mali Bajmok”, između Grada Subotice i tvrtke „4 Cam“ – ogranak Novi Sad, čiji je zakonski zastupnik Aldo Kaminada, vlasnik tvrtke „Kaminada“ i da je ugovor potpisan na temelju rješenja o otuđenju građevinskog zemljišta u javnom vlasništvu Grada Subotice po provedenom postupku javnog nadmetanja (dražbe).

– U Gospodarskoj zoni 'Mali Bajmok' smo, praktički, popunili sve kapacitete tako da nam predstoji proširenje ove zone. Također,  uz pomoć Vlade Republike Srbije tijekom ovoga mjeseca ćemo završiti Carinski terminal, tako da će to biti jedna moderna industrijska zona, 'grad u malom', koji ćemo obogaćivati i drugim sadržajima sukladno potrebama investitora – istaknuo je Bogdan Laban.

Nakon obilaska „Velike terase“ na Palićkom jezeru, Igor Mirović je izjavio da je to jedno od četiriju glavnih odredišta u Vojvodini gdje će Pokrajinska vlada realizirati projekte koji pridonose povećanju njihove turističke privlačnosti.

Gradonačelnik Laban je rekao da je za klimatizaciju prostorija koje su sad u upotrebi i adaptaciju desnog dijela „Velike terase“, kao i za uređenje i urbano opremanje Velikog parka na Paliću iz pokrajinskog proračuna Gradu Subotici, putem Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine,  dodijeljeno oko 78 milijuna dinara.

– Kako bismo privukli ulagače, moramo imati dovoljan broj sadržaja na Paliću. U tijeku su pripreme za sljedeću godinu i siguran sam da ćemo uz pomoć Republike i Pokrajinske vlade i sljedeće godine imati čime se pohvaliti – rekao je Bogdan Laban.

„Velika terasa“, objekt izgrađen u stilu secesije početkom 20. stoljeća, i „Veliki park“, jedini pejzažni park u Srbiji, predstavljaju jedinstvenu ambijentalnu cjelinu.

Polaganju temeljnog kamena nove tvornice i obilasku radova na Paliću prisustvovao je i direktor Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine Nedeljko Kovačević.

11343_3.jpg

KONTAKT CENTAR 024
Uzmi račun i pobedi
IPA CBC CRO-SRB
Servisne informacije
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mjesne zajednice
Спортски клубови
Informator
Subvencioniranje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Strategija razvoja