Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
Aktuelnosti

Otvoreni 4. „Zavičajni dani“

05.09.2017.

Bogatim kulturnim programom u Velikoj vijećnici Gradske kuće večeras su počeli 4. „Zavičajni dani“. Ovu manifestaciju, koja će se pod sloganom „Različitost zbližava“ u Subotici održavati do 9. rujna, svečano je otvorio Srđan Samardžić, član Gradskog vijeća zadužen za područje turizma, investicija i međunarodne suradnje.

11338_1.jpg

– Manifestacije poput 'Zavičajnih dana' pridonose predstavljanju i njegovanju kulture i pravih vrijednosti ne samo srpskog naroda, koji je bogatstvo različitosti gradio na različitim prostorima gdje živi kroz povijest, već i svih drugih naroda i nacionalnih zajednica koje žive u višenacionalnoj sredini kao što je Subotica – naglasio je Samardžić.

Subotica je na svjetskoj mapi, naveo je, prepoznatljiva po gostoprimstvu, toleranciji, poštivanju  i uvažavanju različitosti i opredjeljenju za zajedništvo, vrlinama koje su duboko utkane u svijest svih stanovnika našeg grada.

– 'Zavičajni dani', koji se odlikuju najljepšim vrijednostima koje sobom nosi tradicija i narodno stvaralaštvo, iz godine u godinu prerastaju u festival koji obogaćuje festivalsku ponudu Subotice i značajno pridonosi promicanju našeg grada i naše zemlje – istaknuo je Samardžić.

Subotička lokalna samouprava će, dodao je, podupirati i dalje ovu, za naš grad veoma značajnu manifestaciju.

Pokrajinska Vlada poduprla je ovogodišnje „Zavičajne dane“, a nazočne je u ime pokrajinskog tajnika za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Miroslava Štatkića, pozdravio književnik Milan Micić.

– Kuća se može izgubiti i nestati usred seoba, migracija i ratova, ali vi kada negdje krenete iz nje sa sobom nosite sjećanje, emocije i ta kuća u vama uvijek postoji. Ovi 'Zavičajni dani' postoje kako bi tu kuću održali u nama, koja se zove stari zavičaj – rekao je Micić.

Saša Gravorac, predsjednik Saveza srpskih udruženja Sjevernobačkog okruga, organizatora „Zavičajnih dana“, zahvalio se Gradu Subotici i Pokrajinskoj vladi na potpori i dodijelio ovogodišnje posebno priznanje za očuvanje srpske kulture i tradicije svećeniku Draganu Stokinu.

U umjetničkom dijelu programa, nastupili su zbor „Mironosice“ i književnik Milan Nenadić, Ivana Popadić, Valentina Mališević i Danica Crnogorčević. Svečanom otvorenju manifestacije, prethodila je izložba slika u predvorju Gradske kuće „Srbija kao sudbina“ Nikole Brkanovića. 

KONTAKT CENTAR 024
Servisne informacije
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mjesne zajednice
Спортски клубови
Informator
Subvencioniranje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Strategija razvoja
Desiré(25.11.2017. - 03.12.2017)