Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
Aktuelnosti

Otvoreni 4. „Zavičajni dani“

05.09.2017.

Bogatim kulturnim programom u Velikoj vijećnici Gradske kuće večeras su počeli 4. „Zavičajni dani“. Ovu manifestaciju, koja će se pod sloganom „Različitost zbližava“ u Subotici održavati do 9. rujna, svečano je otvorio Srđan Samardžić, član Gradskog vijeća zadužen za područje turizma, investicija i međunarodne suradnje.

11338_1.jpg

– Manifestacije poput 'Zavičajnih dana' pridonose predstavljanju i njegovanju kulture i pravih vrijednosti ne samo srpskog naroda, koji je bogatstvo različitosti gradio na različitim prostorima gdje živi kroz povijest, već i svih drugih naroda i nacionalnih zajednica koje žive u višenacionalnoj sredini kao što je Subotica – naglasio je Samardžić.

Subotica je na svjetskoj mapi, naveo je, prepoznatljiva po gostoprimstvu, toleranciji, poštivanju  i uvažavanju različitosti i opredjeljenju za zajedništvo, vrlinama koje su duboko utkane u svijest svih stanovnika našeg grada.

– 'Zavičajni dani', koji se odlikuju najljepšim vrijednostima koje sobom nosi tradicija i narodno stvaralaštvo, iz godine u godinu prerastaju u festival koji obogaćuje festivalsku ponudu Subotice i značajno pridonosi promicanju našeg grada i naše zemlje – istaknuo je Samardžić.

Subotička lokalna samouprava će, dodao je, podupirati i dalje ovu, za naš grad veoma značajnu manifestaciju.

Pokrajinska Vlada poduprla je ovogodišnje „Zavičajne dane“, a nazočne je u ime pokrajinskog tajnika za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Miroslava Štatkića, pozdravio književnik Milan Micić.

– Kuća se može izgubiti i nestati usred seoba, migracija i ratova, ali vi kada negdje krenete iz nje sa sobom nosite sjećanje, emocije i ta kuća u vama uvijek postoji. Ovi 'Zavičajni dani' postoje kako bi tu kuću održali u nama, koja se zove stari zavičaj – rekao je Micić.

Saša Gravorac, predsjednik Saveza srpskih udruženja Sjevernobačkog okruga, organizatora „Zavičajnih dana“, zahvalio se Gradu Subotici i Pokrajinskoj vladi na potpori i dodijelio ovogodišnje posebno priznanje za očuvanje srpske kulture i tradicije svećeniku Draganu Stokinu.

U umjetničkom dijelu programa, nastupili su zbor „Mironosice“ i književnik Milan Nenadić, Ivana Popadić, Valentina Mališević i Danica Crnogorčević. Svečanom otvorenju manifestacije, prethodila je izložba slika u predvorju Gradske kuće „Srbija kao sudbina“ Nikole Brkanovića. 

KONTAKT CENTAR 024
Uzmi račun i pobedi
IPA CBC CRO-SRB
Servisne informacije
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mjesne zajednice
Спортски клубови
Informator
Subvencioniranje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Strategija razvoja