Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
Aktuelnosti

Počeo 24. Festival europskog filma „Palić“

15.07.2017.

Dodjelom nagrade „Aleksandar Lifka“ za izniman doprinos europskoj kinematografiji našem proslavljenom glumcu Slavku Štimcu i projekcijom filma „Na duši i tijelu“, mađarske redateljice Ildikó Enyedi, večeras je počeo 24. Festival europskog filma "Palić".

11227_1.jpg

Brojnu filmsku publiku na nedavno obnovljenoj Ljetnoj pozornici na Paliću najprije je, u ime gradonačelnika Bogdana Labana i u osobno ime, pozdravila zamjenica gradonačelnika Timea Horvát, podsjećajući na značaj koji ovaj festival ima za grad Suboticu.

– Za nas Subotičane Festival europskog filma Palić posebno je značajan, ne samo zbog činjenice da je utemeljio europske kulturne vrijednosti nego i zbog toga što su filmski susreti mjesto gdje smo odrastali, družili se i učili pravim umjetničkim vrijednostima. S obzirom na to da je glavni natjecateljski program posvećen ostvarenjima koja se bave sudbinom europskog čovjeka ukazujući na svu ljepotu i važnost različitosti, Subotica simbolički oslikava baš taj prostor, baš tu dimenziju – ljepotu i važnost različitosti – rekla je Timea Horvát.

Festival europskog filma "Palić", dodala je, nije samo film. To je, kako je navela, i glazba, to je i turizam, to je i međuregionalna suradnja.

11227_4.jpg

– Filmski festival na Paliću za nas Subotičane puno je više od filma. I puno više od umjetnosti. On je jedan od simbola našeg grada – kazala je Timea Horvát.

Našem proslavljenom glumcu Slavku Štimcu nagradu za izniman doprinos europskoj kinematografiji uručila je Mira Banjac, počasna predsjednica Savjeta Festivala europskog filma Palić.

– Slavko, godine si mi dozvolile biti suputnik tvojeg glumačkog odrastanja sve do samog vrha. Palićki festival mi je učinio zadovoljstvo i čast predati ti ovu veliku nagradu. Tvoj umjetnički put je otvoren, pa putuj i budi sretan, jer si to zaslužio – istaknula je Mira Banjac.

Zahvaljujući se Miri Banjac, velikoj glumici i divnom čovjeku, Štimac je priznao kako je mislio da neće biti uzbuđen, ali da ipak ima malu tremu.

11227_4.jpg

– Velika mi je čast dobiti nagradu koja nosi ime jednog od pionira svjetske kinematografije, a vi Subotičani ste imali čast da bude vaš sugrađanin. Osim ove, ukazana mi je još jedna čast – proglasiti Festival europskog filma otvorenim. Uživajte narednih dana u ovom prazniku filma – poručio je Slavko Štimac.

Pored Štimca, nagradu „Aleksandar Lifka“ dobio je i engleski redatelj Kristof Hempton, kome će priznanje biti dodijeljeno u petak, na svečanom zatvaranju festivala.

Ovogodišnji, 24. Festival europskog filma Palić, u okviru koga će do 15. srpnja biti prikazano oko 80 filmova u 11 selekcija, traje do 21. srpnja.

11227_5.jpg

KONTAKT CENTAR 024
Servisne informacije
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mjesne zajednice
Спортски клубови
Informator
Subvencioniranje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Strategija razvoja
Međunarodni festival kazališta za djecu (24.09.2017. - 29.09. 2017.)