Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
Вести из културе

Отворена изложба „Историја слободног зидарства у Србији“

26.02.2016.

У Савременој галерији Суботица уприличено је отварање изложбе „Историја слободног зидарства у Србији 1785−2016. године“, коју је отворио градоначелник Суботице Јене Маглаи. Изложба је реализована у сарадњи са Регуларном великом ложом Србије, а њен аутор је Мирољуб Филиповић. Први пут је приказана 2014. године у Етнографском музеју у Београду за Ноћ музеја, а након тога приређена је у више градова централне Србије. Ово је прво приказивање ове изложбе у Војводини.

9971_1.jpg

На отварању изложбе о раду Регуларне велике ложе Србије и потреби организовања овакве изложбе говорио је асистент Великог мајстора Тахир Хасановић. Он се том приликом осврнуо на разлоге настанка слободног зидарства, истаkaвши како су слободни зидари и некада и данас настојали да допринесу бољитку друштва у којем делују.

Гост из Мађарске, политиколог Данијел Габор, у свом обраћању је саопштио основне чињенице о слободном зидарству у Мађарској, а посебно је нагласио сарадњу са слободним зидарима у Србији.

Јене Маглаи је напоменуо како му је част што отвара ову изложбу и како се нада да ће она бити прилика да се сви суграђани информишу о основним чињеницама у вези са слободним зидарима, као и да је она добар разлог за разбијање одређених предрасуда у вези са самим масонским покретом.

Изложба ће бити отворена до 11. марта, а њена посебност у односу на остале градове у Србији у којима је приређена, представља одељак посвећен Суботици.

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024
Нацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице
ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА
ЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТА
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Informator
Наручивање докумената
Локална пореска администрација
Informator
Стратегија развоја