Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
Вести

„Кораком до здравља“

21.10.2013.

У националном и мађународном календару здравља октобар је месец посвећен превенцији рака дојке. Промотивном шетњом „Кораком до здравља“ од Градске куће до Хале спортова обележен је Месец борбе против рака дојке и у нашем граду. Циљ ове акције је скретање пажње на значај скрининга прегледа за рано откривање рака дојке и важност одазивања жена на мамографски преглед. Поред лекара, медицинских сестара, у акцији су учествовали и чланови удружења за борбу против рака из Бачке Тополе и Малог Иђоша, као и суботички средњошколци.

7360_1.jpg

У Србији се у моменту постављања дијагнозе код две трећине жена рак дојке налази у одмаклом стадијуму. Тада је величина тумора преко 2cm, регионално је проширен или са удаљеним метастазама. Лекари упозоравају да је мамографија суверена дијагностичка метода у откривању рака дојке раног стадијума.

- Тумори који се не могу напипати и који су предканцерогеног стања се могу излечити у 100 одсто случајева. Што је болест у каснијем стадијуму, то је лечење теже. Управо зато апелујем на све жене да се јаве на време и искористе прилику. Њихова судбина је у њиховим рукама. Обезбеђена је могућност за бесплатан организовани скрининг, а на њима је да преглед обаве, истакао је проф. др мед. Атила Ченгери, члан Градског већа задужен за здравство, социјалну политику и заштиту животне средине.

Рак дојке је водећи узрок оболевања и умирања жена од малигних болести у свету и Србији. У свету је 2010. године милион и по жена оболело од рака дојке, а исте године је умрло пола милиона жена. У Србији годишње оболи око 4.000, а умре око 1.600 жена. У Севернобачком округу је 2011. године, према подацима Регистра за рак Завода за јавно здравље Суботица, оболело 109 жена, а 58 умрло. Стопа нових случајева болести у Србији је 71,5 на 100.000 жена, а у Европи 62,8. Стопа смртности од рака дојке је у Србији 20,3 на 100.000 жена, а у Европи 16,7.

Најзначајнији фактори ризика за развој рака дојке су: године старости, лична и породична оптерећеност болешћу (генетски фактори), пролиферативна болест дојке (атипична хиперплазија или бујање ткива), као и репродуктивни фактори (нерађање и недојење, прва менструација пре 12. године и менопауза после 55. године, те први порођај после 30. године).

Међу значајне факторе ризика спадају и неправилна исхрана и гојазност (посебно после менопузе), употреба алкохола и дувана, физичка неактивност, хормонска терапија у менопаузи и изложеност радијацији.

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024
Нацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице
ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА
ЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТА
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Informator
Наручивање докумената
Локална пореска администрација
Informator
Стратегија развоја