Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Вести из образовања

Помоћ деци са сметњама у учењу

22.10.2013.

У Медија-центру Градске куће потписан је Споразум о сарадњи између Основне школе „Мајшански пут” и Удружења „Јоги” у циљу успостављања дугорочне сарадње у пружању помоћи ученицима основношколског узраста који имају потешкоћа у читању, писању и рачунању (дислексија, дисграфија, дискалкулија) и стварања услова за њихову социјализацију, прихватања од стране друштва и јачања самопоуздања за наставак школовања.

7351_1.jpg

Споразум су потписале директорка Основне школе „Мајшански пут” Силвија Тот и представница Удружења „ЈОГИ” Јасминка Грунчић. Потписивању споразума присуствовали су члан Градског већа задужена за образовање др Етела Јеринкић и прим. др мед. Атила Ченгери, члан Градског већа задужен за задравство, социјалну политику и заштиту животне средине.

Удружење „ЈОГИ” основано је почетком 2013. године са циљем да обједини заједнички интерес оних лица која имају за циљ да помогну деци која имају потешкоће у читању, писању и рачунању, тј. имају дислексију, дисграфију односно дискалкулију, казала је Јасминка Грунчић.

- Удружење су покренули родитељи деце која пате од ових поремећаја са жељом да се створи мрежа логопеда, психолога, педагога, васпитача и родитеља како би заједнички помогли деци да савладају потешкоће у читању, писању и рачунању, али и допринели превенцији ове појаве. Удружење тренутно има 110 чланова, рекла је Јасминка Грунчић.

Споразум о сарадњи Удружења „Јоги“ и ОШ „Мајшански пут“ потписан је управо данас, 22. октобра, јер се од 22. до 27. октобра обележавају Европски дани свести о дислексији, када се широм Европе организују састанци дислексичара, родитеља, стручњака и представника институција и установа, истакла је Етела Јеринкић, и додала да је у Првом српском друштву за дислексију изнет податак да је чак 30 одсто најбогатијих људи на свету са дислексијом.

- То значи да се не ради о болести него о особама просечне, често и натпросечне интелигенције које имају специфичан начин функционисања, односно специфичан мисаони процес и начин декодирања писаних знакова. Према неким најновијим истраживањима, код нас је чак 30 одсто популације захваћено сметњама у учењу када је реч о читању, писању и рачунању, међутим тај проценат се стално повећава. Овај проблем је код нас препознат пре пет-шест година, увођењем инклузије, али просветни радници нису још увек довољно упознати са сметњама које имају поједини ученици у читању, писању и рачунању, па се то често тумачи као незаинтересованост, недовољан труд и учење и - често кажњава. Зато је веома важно да се ови проблеми препознају у најранијем узрасту, нагласила је Етела Јеринкић.

Атила Ченгери је изразио задовољство због потписивања Споразума о сарадњи и иницијативе Удружења „ЈОГИ”, и најавио да ће Град Удружењу обезбедити просторију за рад као и помоћ приликом конкурисања за средства како би следеће године Удружење могло да добије и материјалну помоћ.

На конференцији је саопштено да ће се у петак, 25. октобра, од 13 часова, у свечаној сали ОШ „Мајшански пут” одржати прва велика конференцију „Много малих корака“, у организацији Удружења „ЈОГИ”. Основни циљ конференције је да са почетком нове школске године будемо уз децу која имају дислексију, дисграфију и дискалкулију, као и њиховим родитељима и наставницима који ће радити са њима. Гости конференције су предавачи из „Meixner fondacije” из Будимпеште. На конференцији ће бити обезбеђен превод на српски језик.

ПОПИС 2022
Изборна комисија Града Суботице

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIImunizacijaМедија-центар и ПротоколПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града Суботице

План Развоја АП Војводине
 Локална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура Суботице

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

 
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator

Стратегија развојаЛице задужено за  заштиту података