Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Вести из образовања

Помоћ деци са сметњама у учењу

22.10.2013.

У Медија-центру Градске куће потписан је Споразум о сарадњи између Основне школе „Мајшански пут” и Удружења „Јоги” у циљу успостављања дугорочне сарадње у пружању помоћи ученицима основношколског узраста који имају потешкоћа у читању, писању и рачунању (дислексија, дисграфија, дискалкулија) и стварања услова за њихову социјализацију, прихватања од стране друштва и јачања самопоуздања за наставак школовања.

7351_1.jpg

Споразум су потписале директорка Основне школе „Мајшански пут” Силвија Тот и представница Удружења „ЈОГИ” Јасминка Грунчић. Потписивању споразума присуствовали су члан Градског већа задужена за образовање др Етела Јеринкић и прим. др мед. Атила Ченгери, члан Градског већа задужен за задравство, социјалну политику и заштиту животне средине.

Удружење „ЈОГИ” основано је почетком 2013. године са циљем да обједини заједнички интерес оних лица која имају за циљ да помогну деци која имају потешкоће у читању, писању и рачунању, тј. имају дислексију, дисграфију односно дискалкулију, казала је Јасминка Грунчић.

- Удружење су покренули родитељи деце која пате од ових поремећаја са жељом да се створи мрежа логопеда, психолога, педагога, васпитача и родитеља како би заједнички помогли деци да савладају потешкоће у читању, писању и рачунању, али и допринели превенцији ове појаве. Удружење тренутно има 110 чланова, рекла је Јасминка Грунчић.

Споразум о сарадњи Удружења „Јоги“ и ОШ „Мајшански пут“ потписан је управо данас, 22. октобра, јер се од 22. до 27. октобра обележавају Европски дани свести о дислексији, када се широм Европе организују састанци дислексичара, родитеља, стручњака и представника институција и установа, истакла је Етела Јеринкић, и додала да је у Првом српском друштву за дислексију изнет податак да је чак 30 одсто најбогатијих људи на свету са дислексијом.

- То значи да се не ради о болести него о особама просечне, често и натпросечне интелигенције које имају специфичан начин функционисања, односно специфичан мисаони процес и начин декодирања писаних знакова. Према неким најновијим истраживањима, код нас је чак 30 одсто популације захваћено сметњама у учењу када је реч о читању, писању и рачунању, међутим тај проценат се стално повећава. Овај проблем је код нас препознат пре пет-шест година, увођењем инклузије, али просветни радници нису још увек довољно упознати са сметњама које имају поједини ученици у читању, писању и рачунању, па се то често тумачи као незаинтересованост, недовољан труд и учење и - често кажњава. Зато је веома важно да се ови проблеми препознају у најранијем узрасту, нагласила је Етела Јеринкић.

Атила Ченгери је изразио задовољство због потписивања Споразума о сарадњи и иницијативе Удружења „ЈОГИ”, и најавио да ће Град Удружењу обезбедити просторију за рад као и помоћ приликом конкурисања за средства како би следеће године Удружење могло да добије и материјалну помоћ.

На конференцији је саопштено да ће се у петак, 25. октобра, од 13 часова, у свечаној сали ОШ „Мајшански пут” одржати прва велика конференцију „Много малих корака“, у организацији Удружења „ЈОГИ”. Основни циљ конференције је да са почетком нове школске године будемо уз децу која имају дислексију, дисграфију и дискалкулију, као и њиховим родитељима и наставницима који ће радити са њима. Гости конференције су предавачи из „Meixner fondacije” из Будимпеште. На конференцији ће бити обезбеђен превод на српски језик.

ImunizacijaВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАМедија-центар и ПротоколМедија-центар и ПротоколВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАЛокална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаMinistarstvoПанонрег

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator
Стратегија развоја