Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
Вести

„Хумана субота”

10.06.2013.

Поводом 14. јуна, Светског дана добровољних давалаца крви, Одељење трансфузиологије Опште болнице организује у суботу 15. јуна, од 8 до 11 часова, на Великој тераси на Палићу акцију добровољног давалаштва крви под именом „Хумана субота”.

6919_1.jpg

На прес-конференцији у медија-центру Градске куће, др Атила Ченгери, члан Градског већа задужен за здравство, социјалну политику и заштиту животне средине, рекао је да један давалац може да спаси више живота.

- Данас се већ не даје пуна крв него деривати, тако да од једног добровољног даваоца суспензија црвених крвних зрнаца даје се једном пацијенту, а плазма и један други дериват другом пацијенту. Можемо, дакле, да кажемо да један давалац може на овај начин да спаси више живота, нагласио је др Атила Ченгери.
Начелница трансфузиологије у Општој болници др Богданка Прћић Кнежевић је рекла да је само данас 30 људи спонтано без позива дало крв у болници, да нових давалаца има годишње 10 до 15 одсто и да годишње на одељењу прикупе 9.000 јединица крви.

Током акције у суботу екипа Превентивног центра Дома здравља ће од 8 до 11 сати заинтересованима мерити крвни притисак, шећер и холестерол у крви, а за даваоце и њихове породице организован је доручак и ручак.

„Суботицатранс” у суботу, уз приказ књижице добровољног даваоца крви, неће наплаћивати карту до Палића.

Добровољни даваоци могу да буду све пунолетне и зрдаве особе од 18 до 65 година, након што их прегледа лекар и попуне обавезан упитник Светски дан добровољних давалаца крви обележава се десети пут за редом.

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024
Нацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице
ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА
ЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТА
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Informator
Наручивање докумената
Локална пореска администрација
Informator
Стратегија развоја