Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Вести из образовања

Почео 9. Сајам образовања

25.04.2013.

Техничка школа „Иван Сарић“ у сарадњи са активима директора основних и средњих школа, градом Суботица и суботичком Филијалом Националне службе за запошљавање организује 9. Сајам образовања који се данас и сутра одржава у фискултурној сали ТШ „Иван Сарић“. На манифестацији ће се представити већина суботичких средњих школа и високобразовних установа. Сајам се организује са циљем повећања општег нивоа информисаности ученика и родитеља о образовним понудама средњих школа и факултета, али и са намером да се ученици упознају са светом рада и занимања у циљу лакшег и квалитетнијег избора будућег професионалног позива. Основне школе у Суботици ове школске године завршава око 1330 ученика.

6736_1.jpg

Члан Градског већа задужена за образовање др Етела Јеринкић је, тим поводом, казала да живимо у друштву у коме је знање највећа вредност и да ће оно помоћи ученицима да не погреше у животу, јер, како је рекла, у животу греше само они људи који не поседују право знање. Она је поручила ученицима да се због тога труде да стекну што више знања и да са тим знањем буду успешни и вредни чланови заједнице.

На Сајму ученици имају могућност директног контакта са представницима школа, факултета и институција које се баве светом рада и занимања, а Сајам указује и на важност планирања професионалне каријере и правилног одабира занимања и подстиче различите локалне субјекте на сарадњу.

Првог дана Сајма одржан је округли сто на којем је презентована стратегија локалног одрживог развоја и стратегија развоја образовања у Републици Србији са освртом на локалне прилике. Циљ округлог стола била је хармонизација ове две стратегије, односно покушај превазилажења јаза између потреба привреде и образовног система.

На штанду Националне Службе за запошљавање ученици ће моћи да попуне електронски водич за избор занимања и да добију повратну информацију о адекватном занимању које је у складу са њиховим интересовањима и способностима.

Два нова образовна профила су на верификацији и тражи се потврда за њих од надлежног министарства. Осим четворогодишњих профила, верификација је тражена и за трогодишње профиле.

На манифестацији учествују и високошколске установе и две основне школе у оквиру пројекта Професионална оријентација ученика који је од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја проглашен за пројекат од националног значаја. У питању су две ментор школе које раде на овом пројекту и пружају помоћ основних школама да у том послу напредују и обезбеде ученицима што бољи избор образовних профила који је напримеренији ученичким склоностима и способностима.

Сајам образовања биће отворен и сутра, од 9 до 16 часова. Другог дана Сајма ученици и родитељи који манифестацију нису посетили данас моћи ће да се упознају са понудом средњих, али и високих струковних школа и факултета. Организатори очекују да ће Сајам посетити око 2.000 посетилаца из Суботице и околних места.

Сагледавајући важност адекватног одабира будућег занимања, као и чињеницу да млади људи најчешће нису довољно зрели за доношење животних одлука те врсте на подручју града Суботице ова манифестација одржава се од 2005. године.

ПОПИС 2022
Изборна комисија Града Суботице

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIImunizacijaМедија-центар и ПротоколПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града Суботице

План Развоја АП Војводине
 Локална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура Суботице

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

 
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator

Стратегија развојаЛице задужено за  заштиту података