Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Вести из образовања

Почео 9. Сајам образовања

25.04.2013.

Техничка школа „Иван Сарић“ у сарадњи са активима директора основних и средњих школа, градом Суботица и суботичком Филијалом Националне службе за запошљавање организује 9. Сајам образовања који се данас и сутра одржава у фискултурној сали ТШ „Иван Сарић“. На манифестацији ће се представити већина суботичких средњих школа и високобразовних установа. Сајам се организује са циљем повећања општег нивоа информисаности ученика и родитеља о образовним понудама средњих школа и факултета, али и са намером да се ученици упознају са светом рада и занимања у циљу лакшег и квалитетнијег избора будућег професионалног позива. Основне школе у Суботици ове школске године завршава око 1330 ученика.

6736_1.jpg

Члан Градског већа задужена за образовање др Етела Јеринкић је, тим поводом, казала да живимо у друштву у коме је знање највећа вредност и да ће оно помоћи ученицима да не погреше у животу, јер, како је рекла, у животу греше само они људи који не поседују право знање. Она је поручила ученицима да се због тога труде да стекну што више знања и да са тим знањем буду успешни и вредни чланови заједнице.

На Сајму ученици имају могућност директног контакта са представницима школа, факултета и институција које се баве светом рада и занимања, а Сајам указује и на важност планирања професионалне каријере и правилног одабира занимања и подстиче различите локалне субјекте на сарадњу.

Првог дана Сајма одржан је округли сто на којем је презентована стратегија локалног одрживог развоја и стратегија развоја образовања у Републици Србији са освртом на локалне прилике. Циљ округлог стола била је хармонизација ове две стратегије, односно покушај превазилажења јаза између потреба привреде и образовног система.

На штанду Националне Службе за запошљавање ученици ће моћи да попуне електронски водич за избор занимања и да добију повратну информацију о адекватном занимању које је у складу са њиховим интересовањима и способностима.

Два нова образовна профила су на верификацији и тражи се потврда за њих од надлежног министарства. Осим четворогодишњих профила, верификација је тражена и за трогодишње профиле.

На манифестацији учествују и високошколске установе и две основне школе у оквиру пројекта Професионална оријентација ученика који је од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја проглашен за пројекат од националног значаја. У питању су две ментор школе које раде на овом пројекту и пружају помоћ основних школама да у том послу напредују и обезбеде ученицима што бољи избор образовних профила који је напримеренији ученичким склоностима и способностима.

Сајам образовања биће отворен и сутра, од 9 до 16 часова. Другог дана Сајма ученици и родитељи који манифестацију нису посетили данас моћи ће да се упознају са понудом средњих, али и високих струковних школа и факултета. Организатори очекују да ће Сајам посетити око 2.000 посетилаца из Суботице и околних места.

Сагледавајући важност адекватног одабира будућег занимања, као и чињеницу да млади људи најчешће нису довољно зрели за доношење животних одлука те врсте на подручју града Суботице ова манифестација одржава се од 2005. године.

ImunizacijaВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАМедија-центар и ПротоколМедија-центар и ПротоколВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАЛокална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаMinistarstvoПанонрег

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator
Стратегија развоја