Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Вести из спорта

„Удахни нови живот III”

16.04.2013.

У организацији Удружења бубрежних инвалида Суботица и Удружења пензионисаних радника ПУ Суботица, а уз подршку Савеза бубрежних инвалида Војводине и Клиничког центра Војводине, данас је у Медија-центру Градске куће одржана конференција за новинаре на којој је представљен наставак реализације пројекта „Удахни нови живот III” и дата подршка националним кампањама „Продужи живот”, која се води на територији Републике Србије, и „Шанса за нови живот”, која се последњих пет година води на територији АП Војводине.

6723_1.jpg

На конференцији је најављено да се у суботу, 20. априла, са почетком у 10 часова, у сали за састанке ПУ Суботица, Сегедински пут 45, организује промотивно предавање на тему - Донорство и трансплантација у Србији „Покренимо себе – променимо свест” и потписивање изјава о пристанку за донирање органа, односно ткива, ради добијања донорских картица. Предавање ће одржати пуковник проф. др Зоран Ковачевић.

Координаторка пројекта промоције, трансплантације и донације органа Клиничког центра Војводине др Јелица Аларгић је казала да је трансплантација вид лечења код болесника код којих су већ сви други видови лечења испробани, како конзервативни тако и хируршки.

- У свету и у Србији велики број људи чека на нови орган. Само десет посто људи који се налазе на листама за чекање доживе да током свог живота добију нови орган, сваких 18 минута једна особа која је била на листи за чекање у свету умре, а сваких 11 минута једна особа се стави на листу за чекање у свету, истакла је Јелица Аларгић.

Уз констатацију да се може рећи да је тајна успеха и развоја трансплантационе медицине у једној земљи управо подизање свести грађана, она је рекла да је Суботица, пре четири и по године, на почетку ове кампање, била међу првим градовима који су имали овакве активности и да се данас јавља све већи број грађана Суботице који желе да потпишу донорске картице.

- Ако говоримо о развоју трансплантационе медицине можемо да кажемо да су кључне три ствари: законска регулатива, повезивање здравствених установа - транплантационог центра и донорских болница, и формирање здравог јавног мњења, односно позитивног става међу људима у заједници, нагласила је Јелица Аларгић, и додала да донорска картица представља израз позитивног става према трансплантационом виду лечења.

Према њеним речима, прва трансплантација бубрега у клиничком центру Војводине урађена је 1986. године, а прва трансплантација јетре 2008. године. Клинички центар је до сада обавио око 190 трансплантација бубрега и 21 трансплантацију јетре.

Imunizacija

ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАНовогодишњи концерт Суботичког симфонијског оркестраМедија-центар и ПротоколЛокални тим за борбу против трговине људимаКОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицама

Informator
Нацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице
Локални омбудсман
Градско правобранилаштво
ЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТА
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ

Укидање печата

 
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Локална пореска администрација
Informator
Стратегија развоја