LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
Europe for Citizens
Projekat Balkan i Evropa zajedno
Вести из образовања

Интерактивна радионица у ОШ „Иван Милутиновић”

19.03.2013.

У Основној школи „Иван Милутиновић” одржана је интерактивна радионица за децу са аутизмом, једна у низу манифестација уприличених поводом обележавања 2. априла, Светског дана особа са аутизмом. На данашњој манифестацији малишани су од разних материјала израђивали плаве цветове, који су симбол аутизма.

6654_1.jpg

Председник Градског удружења за помоћ особама са аутизмом, Сузана Скендеровић, рекла је да Удружење броји око четрдесетак чланова, али да се самоиницијативно јавља велики број родитеља па се број регистроване деце са овим обољењем из дана у дан мења. Она је апеловала на надлежне да обезбеде додатне стручне кадрове који су оспособљени да раде са децом која болују од ове болести.

Град Суботица ће и даље подржавати активности и Градско удружење за помоћ особама са аутизмом, али и друга удружења са особама са сметњама у развоју, казала је члан Градског већа задужена за образовање др Етела Јеринкић, и додала да је јако важно да таквим особама сви помогнемо да постану пуноправни чланови нашег друштва.

- Истраживања у свету показују да се са два промила стигло на шест промила особа која имају аутистичне промене. Разлози за овакав пораст обољења су многоструки. Поред генетских, сада се већ доказује да има и других утицаја. Тај поремећај све више удаљава децу и оболеле особе од комуникације и у великој мери ограничава животне могућности. Због неспособности родитеља и шкоског система да препозна њихове потребе и да им пруже адекватну помоћ, те особе често завршавају ван својих породица. Зато је добро да сви помогнемо и да их укључимо да буду пуноправни чланови нашег друштва, истакла је Етела Јеринкић.

Након две одржане интерактивне радионице следећа активност ће бити отворена трибина која ће 2. априла организовати у Плавој сали Градске куће. Истог дана, у 18 часова, у Великој већници Градске куће, биће одржан концерт поводом Светског дана особа са аутизмом „Плаветни свет иза дуге”, када ће малишани даровати израђене плаве цветове, а у програму ће наступити и инклузивни хор Основне школе „Иван Горан Ковачић”.

Према евиденцији Републичког удружења за помоћ особама са аутизмом, у Србији живи око 2.500 особа са тим развојним поремећајем.

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024
Сервисне информације
Informator
Наручивање докумената
Инвестирајте У Суботици
Локална пореска администрација
Informator
Дубра управа
Стратегија развоја