Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Вести из образовања

Интерактивна радионица у ОШ „Иван Милутиновић”

19.03.2013.

У Основној школи „Иван Милутиновић” одржана је интерактивна радионица за децу са аутизмом, једна у низу манифестација уприличених поводом обележавања 2. априла, Светског дана особа са аутизмом. На данашњој манифестацији малишани су од разних материјала израђивали плаве цветове, који су симбол аутизма.

6654_1.jpg

Председник Градског удружења за помоћ особама са аутизмом, Сузана Скендеровић, рекла је да Удружење броји око четрдесетак чланова, али да се самоиницијативно јавља велики број родитеља па се број регистроване деце са овим обољењем из дана у дан мења. Она је апеловала на надлежне да обезбеде додатне стручне кадрове који су оспособљени да раде са децом која болују од ове болести.

Град Суботица ће и даље подржавати активности и Градско удружење за помоћ особама са аутизмом, али и друга удружења са особама са сметњама у развоју, казала је члан Градског већа задужена за образовање др Етела Јеринкић, и додала да је јако важно да таквим особама сви помогнемо да постану пуноправни чланови нашег друштва.

- Истраживања у свету показују да се са два промила стигло на шест промила особа која имају аутистичне промене. Разлози за овакав пораст обољења су многоструки. Поред генетских, сада се већ доказује да има и других утицаја. Тај поремећај све више удаљава децу и оболеле особе од комуникације и у великој мери ограничава животне могућности. Због неспособности родитеља и шкоског система да препозна њихове потребе и да им пруже адекватну помоћ, те особе често завршавају ван својих породица. Зато је добро да сви помогнемо и да их укључимо да буду пуноправни чланови нашег друштва, истакла је Етела Јеринкић.

Након две одржане интерактивне радионице следећа активност ће бити отворена трибина која ће 2. априла организовати у Плавој сали Градске куће. Истог дана, у 18 часова, у Великој већници Градске куће, биће одржан концерт поводом Светског дана особа са аутизмом „Плаветни свет иза дуге”, када ће малишани даровати израђене плаве цветове, а у програму ће наступити и инклузивни хор Основне школе „Иван Горан Ковачић”.

Према евиденцији Републичког удружења за помоћ особама са аутизмом, у Србији живи око 2.500 особа са тим развојним поремећајем.

ПОПИС 2022
Изборна комисија Града Суботице

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIImunizacijaМедија-центар и ПротоколПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града Суботице

План Развоја АП Војводине
 Локална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура Суботице

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

 
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator

Стратегија развојаЛице задужено за  заштиту података