Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Вести из културе

„Уметност од сламе” представљена у Минхену на манифестацији 7. Дани Балкана

04.03.2013.

У Медија-центру Градске куће данас је одржана прес-конференција поводом изложбе „Уметност од сламе” - традиционална уметност бачких Буњеваца, Културно-уметничког друштва (КУД) „Буњевка” из Суботице, која је одржана у Минхену од 23. до 28. фебруара 2013. године у оквиру манифестације 7. Дани Балкана. На конференцији за новинаре говорили су члан Градског већа задужен за културу Милош Николић и представнице КУД „Буњевка”, аутор изложбе Ката Кунтић и репрезент буњевачке културе Тамара Бабић.

6606_1.jpg

Милош Николић је истакао да је град Суботица подржао изложбу КУД „Буњевка” у Минхену, како због изложбе које је презентовала уметност од сламе бачких Буњеваца тако и због представљања нашег града. Тако ћемо чинити и убудуће, најавио је Николић, и додао да је изложбу „Уметност од сламе” отворила конзул Републике Србије у Минхену Наташа Рашевић.

Културно-уметничком друштву „Буњевка” први пут се пружила прилика да се, поред изложби у Мађарској, представи и у другим деловима Европе, казала је Ката Кунтић. Она је рекла да је велика част била у Минхену представити традиционалну уметност од сламе, да смо са сламарском уметношћу достигли врхунац квалитета и да са том уметношћу град Суботицу можемо да представимо било где у свету.

- Важно нам је било да се појавимо у Минхену и прикажемо јединствене и у свету сада већ препознатљиве радове од сламе које жене са ових наших простора већ вековима праве. На изложби је наших 15 сламарки представило преко 100 експоната. Дани Балкана су изузетно посећена манифестација на којој учествују сви народи Балкана. Мислим да су посетиоци и организатори били изненађени квалитетом који је КУД ’Буњевка’ приказало. Оправдали смо поверење организатора који нам је понудио да се ускоро представимо са једном далеко већом изложбом која би у Минхену била отворена један дужи временски период и која би била представљена у једној лепој галерији у центру града, нагласила је Ката Кунтић.

Тамара Бабић је рекла да је на отварању изложбе била обучена у буњевачку народну ношњу и да је том приликом отпевала песму „Подвикује буњевачка вила”.

- Град Минхен негује мултикултуралност и ми смо дали допринос тој мултикултуралности представљајући Буњевце на најбољи могући начин, казала је Тамара Бабић.

ПОПИС 2022
Изборна комисија Града Суботице

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIАНКЕТА КОРИСНИКА ТАКСИ ПРЕВОЗАImunizacijaМедија-центар и ПротоколПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града Суботице

План Развоја АП Војводине
 Локална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура Суботице

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator

Стратегија развојаЛице задужено за  заштиту података