Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Вести из образовања

Еколошка едукација и такмичење у прикупљању и селекцији батерија

09.11.2012.

Ради оживљавања иновативо-креативе активности ученика из области електронике, физике, хемије, електротехнике, биологије и информатике „Еко– фриендс анд ецо–китс” организација за заштиту животне средине и град Суботица планирају да од 1. фебруара 2013. године реализују такмичење за основне и средње школе са темом „Свим ученицима лампе на бицикл“. У оквиру ове акције у суботичким школама ускоро би требало да почне едукација ученика која се односи на правилно поступање и управљање са електронским и електричним отпадом који је због свог састава изузетно штетан по животну средину и здравље људи, као и њихово укључивање у акцију сакупљања, селекције и рециклаже ове врсте отпада.

6301_1.jpg

Члан Градског већа задужена за образовање др Етела Јеринкић је, тим поводом, на данашњој прес-конференцији у Медија-центру Градске куће казала да су у договору са директорима суботичких основних и средњих школа одређени наставници који ће се бавити питањем заштите животне средине у школама и са којима ће данас имати састанак у вези спровођења ове акције. Ти профеосори ће, рекла је, одабрати ученике заинтересоване за ову област који ће се укључити у ову акцију.

Она је казала да Закон о управљању отпадом налаже да се електронски и електрични отпад одлаже посебно, да се не меша са другим врстама отпада, јер електронски отпад садржи по неколико стотина елемената и једињења који у додиру са влагом, течношчу и атмосферским утицајима доводе до стварања разних хемијских реакција чији су продукти канцерогени.

- Због тога је веома битно да се пажљиво поступа са овим отпадом, да се ученици у основним и средњим школама едукују и да се практично укључе у сакупљање и селекцију електронског отпада. У Србији се овог отпада сакупи од 0,4 до 0,8 кг годишње по становнику, што је много мање него у Европској унији где се просечно сакупи око четири килограма годишње по становнику, док је у неким развијенијим земљама та бројка и већа, као у Шведској где износи 16 кг по становнику годишње. Ова акција требало би да допринесе да ученици стекну навику у вези одлагања ове врсте отпада и да на тај начин позитивно утичу на очување животне средине и здравља, истакла је Етела Јеринкић.

Професор Денеш Тот, председник „Еко– фриендс анд ецо–китс” еколошке организације, који се већ дуго година бави и покушава да рашири идеју о потреби правилног и пажљивог поступања са електронским отпадом, рекао је да се процес сакупљања и селекције батерија успешно спроводи у предшколским установама, да је веома значајно да то почне и у школама и да се професори и ученици могу брзо и лако едуковати.

- Потребно је сакупљати и обављати селекцију батерија на пуњиве и непуњиве. Тим процесом могу се издвојити батерије које се могу искористити у примарној рециклажи. Селектиране батерије могу се искористити за ручне или лампе на бициклу. Такмичење за основне и средње школе са темом 'Свим ученицима лампе на бицикл' обухватиће, између осталог, надметање у томе која школа може да скупи више батерија и која екипа може да селектира више комада батерија у одређеном временском периоду. Од ове акције може се очекивати одређена материјална добит (штедња), заштита водених резерви у тлу, вежбање мерења из физике, електротехнике и електронике, а имајући лампе омладина ће мање бити изложена саобраћајним незгодама на бициклима, казао је Денеш Тот.

ПОПИС 2022
Изборна комисија Града Суботице

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIImunizacijaМедија-центар и ПротоколПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града Суботице

План Развоја АП Војводине
 Локална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура Суботице

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

 
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator

Стратегија развојаЛице задужено за  заштиту података