Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Вести

Покренут пројекат „Рецикленко“

11.10.2012.

Радна јединица „Селективни центар“ Јавног комуналног предузећа „Чистоћа и зеленило” покренула је пројекат под називом „Рецикленко“. Циљ пројекта је подизање еколошке свести код деце са посебним нагласком на примарној селекцији, поступању са амбалажним отпадом, биоразградивим отпадом, и значају рециклаже у очувању животне средине. Носилац пројекта је ЈКП „Чистоћа и зеленило”, које је задужено и за логистичку подршку, док су идејни творци и аутори пројекта Сања Цонић и Љиљана Кнежевић.

6230_1.jpg

Члан Градског већа задужен за здравство, социјалну заштиту и заштиту животне средине др Атила Ченгери рекао је, на данашњој прес-конференцији, да град Суботица подржава овај пројекат који је по начину реализације јединствен у Србији. Пројекат је фокусиран на децу узраста од првог до четвртог разреда основне школе и трајаће две године, истакао је Ченгери, и додао да се и кроз пројекат „Суботица зна шта је компостирање”, намењен за предшколски узраст, деца већ од најмлађег узраста упознавају са значајем очувања животне средине.

Сања Цонић је казала да је намера аутора пројекта да деца кроз игру и на њима занимљив начин науче како да нам град, држава, планета буду чистији, како се штеди енергија и како се чувају животна средина и природни ресурси.

- Пројекат ћемо реализовати у фазама и у првој фази обухватили смо децу узраста од 7 до 10 година. Програм нашег пројекта предвиђа едукативна предавања у трајању од 15 до 20 минута која предвиђају разговор са децом и објашњење рециклажног процеса и појмова са којим се деца први пут сусрећу и креативне радионице. Планирани су и квизови и награде са циљем да се деци пружи могућност да искажу своју креативност и стекну трајно знање, рекла је Сања Цонић, и додала да се са реализацијом пројекта кренуло прошле суботе, у ОШ „Јован Микић”.

Она је изразила захвалност Геронтолошком центру Суботица, чији чланови наступају заједно са њима у реализацији пројекта и помажу им у креативним радионицама, и Дечјем позоришту, које такође суделује у пројекту кроз различите представе.

Љиљана Кнежевић је истакла да ће у раду бити заступљене све врсте рециклажног материјала које нису опасне за децу, а то су папир, картон, тетрапак и лименке.

- У креативним радионицама у свим школама правиће се неки групни рад који ће као групна скулптура ићи на неко такмичење. Биће и појединачних радова, правићемо разне играчке и употребне предмете. После прве радионице испоставило се да су и учитељице и деца јако маштовити. Организоваћемо и четири врсте такмичења: квиз знања о појмовима везаним за рециклажу и екологију, појединачно такмичење из радова који су направљени, такмичење најбоља школска скулптура и такмичење најшкола која је у међувремену сакупила највише рециклажног материјала. Сликали смо радове, на крају планирамо да издамо сликовницу и видео запис, и да направимо и рециклажну словарицу, рекла је Љиљана Кнежевић.

ПОПИС 2022
Изборна комисија Града Суботице

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIImunizacijaМедија-центар и ПротоколПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града Суботице

План Развоја АП Војводине
 Локална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура Суботице

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

 
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator

Стратегија развојаЛице задужено за  заштиту података