Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Вести из образовања

Обележен Светски дан учитеља

05.10.2012.

Светски дан учитеља, 5. октобар, посвећен је есенцијалној улози учитеља у пружању релевантног и одговарајућег знања деци, младим људима и одраслима.

6223_1.jpg

Обележавању Светског дана учитеља у ОШ „Иван Горан Ковачић” присуствовала је члан Градског већа задужена за образовање др Етела Јеринкић. Она је, том приликом, истакла да је циљ овога дана да се истакне и нагласи улога учитеља у образовању и развоју деце, као прве и најзначајније карике у образовном систему.

- Данас је тешко указати не само на значај него и на сву тежину тог позива и све захтеве који се постављају пред учитеље и просветне раднике уопште, с обзиром на то да су родитељи у сталној егзистенцијалној трци и да не проводе довољно времена са децом. Насиље са телевизијских екрана и других медија преноси се у домове, школе и на улице, па су учитељи и ту позвани да се боре против насиља које се испољава у школама. Учитељи су, такође, доведени у ситуацију да решавају и социјалне проблеме, јер према статистичким подацима чак 30 посто деце долази гладно у школу, истакла је Етела Јеринкић.

Она је нагласила да је у свету препознато да са учитељима почиње опоравак друштва јер они постављају темеље образовања за оспособљавање будућих потенцијала. Наше друштво, рекла је, још увек није довољно препознало значај и улогу учитеља, а издвајање за образовање би, уместо око три посто, требало да буде шест посто БДП-а.

У многим земљама постоји озбиљан недостатак учитеља, приближно два милиона нових радних места и још 18 милиона учитеља у свету биће потребно уколико се жели постићи свеопште основно образовање до 2015. године. За неке земље то ће значити увећање броја учитеља и до 280 одсто, објављено је пре две године у заједничкој поруци неколико међународних организација поводом Светског дана учитеља.

Светски дан учитеља проглашен је 5. октобра 1993. године од Уједињених нација и обележава се у 172 земље света.

ПОПИС 2022
Изборна комисија Града Суботице

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIImunizacijaМедија-центар и ПротоколПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града Суботице

План Развоја АП Војводине
 Локална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура Суботице

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

 
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator

Стратегија развојаЛице задужено за  заштиту података