Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
Вести из културе

Отворена изложба „Ново време: Педесет година Ликовног сусрета“

30.08.2012.

Члан Градског већа задужен за културу, Милош Николић, вечерас је, у оквиру обележавања Дана града, у сали Велике терасе на Палићу отворио изложбу „Ново време: Педесет година Ликовног сусрета“. Николић је рекао да ове године за Дан града обележавамо 100 година од изградње Градске куће, остварења чувених архитеката Марцела Комора и Деже Јакаба, и 100 година од изградње сецесијских објеката на Палићу које су остварили исти архитекти.

6142_1.jpg

Рестаурација Велике терасе је дуго трајала, али сада можемо са задовољством да изјавимо да је скоро у потпуности обновљена и да ће се њено свечано отварање одржати на сам Дан града, 1. септембра, казао је Николић, и додао да пре тог имамо могућност да у сали Велике терасе на палићу отворимо изложбу поводом још једног јубилеја – обележавања 50 година рада Модерне галерије „Ликовни сусрет“.

- Град Суботица је оснивач ове институције културе која је своје прве програме – тада велике југословенске манифестације савремене уметности – одржавала у овом простору на Палићу и окупљала најзначајније уметнике и стручњаке из целе земље. На тај начин је све ово време промовисала свој град као значајни ликовни сусрет. Ова изложба представља најстарија дела и најзначајније ауторе који су са првих изложби откупљени, захваљујући тада скромној новчаној подршци града, а сачињавају темеље богате уметничке збирке Ликовног сусрета која данас броји 1.400 дела савремене уметности, дела која су културно благо нашег града и наше земље, истакао је Милош Николић.

Присутнима су се обратили и Олга Шрам, директорка Модерне галерије „Ликовни сусрет“, и Бела Дуранци, историчар уметности. Олга Шрам је, између осталог, казала да је 28. априла 1962. године отварањем првог „Ликовног сусрета“ у сали Велике терасе на Палићу Модерна галерија „Ликовни сусрет“ започела своју специфичну делатност на пољу савремене уметности.

- Ове године, 28. априла, приредили смо изложбу која је у медијима прошла готово незапажено: обележили смо дан оснивања установе, а тако је било и пре 50 година, када је установа основана. Други датум је 26. август 1962. године када је у овој сали отворен први програм Ликовног сусрета, прва велика југословенска манифестација сликарства под називом 'Ликовни сусрет'. То је имало одјека у јавности и ликовни сусрети су од тада били су центар пажње медија, стручњака и уметника, истакла је Олга Шрам.

Изложбом „Ново време: Педесет година Ликовног сусрета“, као својеврсним поновљеним догађањем, представљена су изабрана дела излагана у сали Велике терасе на Палићу на бројним манифестацијама у периоду од 1962. до 1968. године. Она су тада смело сведочила да је у послератној уметности наступило једно друго, ново време и да она иде новим путевима. Дела су то аутора који су били носиоци нових стремљења а данас незаобилазни у сагледавању домаће уметности друге половине 20. века.

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024
Нацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице
ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА
ЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТА
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Informator
Наручивање докумената
Локална пореска администрација
Informator
Стратегија развоја