Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Вести из културе

Отворена изложба „Ново време: Педесет година Ликовног сусрета“

30.08.2012.

Члан Градског већа задужен за културу, Милош Николић, вечерас је, у оквиру обележавања Дана града, у сали Велике терасе на Палићу отворио изложбу „Ново време: Педесет година Ликовног сусрета“. Николић је рекао да ове године за Дан града обележавамо 100 година од изградње Градске куће, остварења чувених архитеката Марцела Комора и Деже Јакаба, и 100 година од изградње сецесијских објеката на Палићу које су остварили исти архитекти.

6142_1.jpg

Рестаурација Велике терасе је дуго трајала, али сада можемо са задовољством да изјавимо да је скоро у потпуности обновљена и да ће се њено свечано отварање одржати на сам Дан града, 1. септембра, казао је Николић, и додао да пре тог имамо могућност да у сали Велике терасе на палићу отворимо изложбу поводом још једног јубилеја – обележавања 50 година рада Модерне галерије „Ликовни сусрет“.

- Град Суботица је оснивач ове институције културе која је своје прве програме – тада велике југословенске манифестације савремене уметности – одржавала у овом простору на Палићу и окупљала најзначајније уметнике и стручњаке из целе земље. На тај начин је све ово време промовисала свој град као значајни ликовни сусрет. Ова изложба представља најстарија дела и најзначајније ауторе који су са првих изложби откупљени, захваљујући тада скромној новчаној подршци града, а сачињавају темеље богате уметничке збирке Ликовног сусрета која данас броји 1.400 дела савремене уметности, дела која су културно благо нашег града и наше земље, истакао је Милош Николић.

Присутнима су се обратили и Олга Шрам, директорка Модерне галерије „Ликовни сусрет“, и Бела Дуранци, историчар уметности. Олга Шрам је, између осталог, казала да је 28. априла 1962. године отварањем првог „Ликовног сусрета“ у сали Велике терасе на Палићу Модерна галерија „Ликовни сусрет“ започела своју специфичну делатност на пољу савремене уметности.

- Ове године, 28. априла, приредили смо изложбу која је у медијима прошла готово незапажено: обележили смо дан оснивања установе, а тако је било и пре 50 година, када је установа основана. Други датум је 26. август 1962. године када је у овој сали отворен први програм Ликовног сусрета, прва велика југословенска манифестација сликарства под називом 'Ликовни сусрет'. То је имало одјека у јавности и ликовни сусрети су од тада били су центар пажње медија, стручњака и уметника, истакла је Олга Шрам.

Изложбом „Ново време: Педесет година Ликовног сусрета“, као својеврсним поновљеним догађањем, представљена су изабрана дела излагана у сали Велике терасе на Палићу на бројним манифестацијама у периоду од 1962. до 1968. године. Она су тада смело сведочила да је у послератној уметности наступило једно друго, ново време и да она иде новим путевима. Дела су то аутора који су били носиоци нових стремљења а данас незаобилазни у сагледавању домаће уметности друге половине 20. века.

ПОПИС 2022
Изборна комисија Града Суботице

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIАНКЕТА КОРИСНИКА ТАКСИ ПРЕВОЗАImunizacijaМедија-центар и ПротоколПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града Суботице

План Развоја АП Војводине
 Локална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура Суботице

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator

Стратегија развојаЛице задужено за  заштиту података