Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Вести

Светски дан здравља

04.04.2012.

Светски дан здравља обележава се 7. априла, тема је старење и здравље, а овогодишњи слоган кампање - „Здравље додаје живот годинама”. На прес-конференцији уприличеној тим поводом у Медија-центру, саопштено је да старење становништва представља једну од највећих друштвених трансформација, и да ће свет убрзо имати више старих људи него деце.

5591_1.jpg

Члан Градског већа задужена за социјалну заштиту и здравство Мариа Биачи рекла је, између осталог, да у граду и приградским насељима грађана узраста до 15 година има 15 одсто, а старијих од 65 година 16 одсто.

- Каже се да је у Републици Србији Војводина оно место где је најкраћи животни век. То приписују проблематици масне исхране, климатском деловању на овом подручју и квалитету воде, односно утицају подземних вода на укупан квалитет живота, казала је Мариа Биачи.

Становништво Србије је, у демографском смислу, врло старо, истакла је др Зорица Драгаш, из Завода за јавно здравље.

- Ту постоје четири категорије, а ми смо у последњој, четвртој категорији, што значи да је удео људи старијих од 65 година у укупном становништву већи од 10 посто. У светским размерама од нас су, примера ради, старији само Шпанци и Јапанци, нагласила је Зорица Драгаш.

Циљ кампање је подстицање становништва да се правилно храни, да одржава пожељну телесну тежину, да буде физички активно, да каже не алкохолу и дуванском диму и дувану, да се дружи са драгим и блиским особама и да се редовно контролише у здравственим установама, рекла је др Јелена Ристић, из Дома здравља.

Дом здравља Суботица ће Светски дан здравља обележити базарима здравља који се организују у тржним центрима, док се за следећу среду оваква акција планира на Бикову. Поред базара, ту је и мобилна јединица у радним организацијама, и акција „Селу у походе“ која се организује у сарадњи са Црвеним крстом и Заводом за јавно здравље. У оквиру ових акција, Суботичанима је омогућено да бесплатно измере крвни притисак, провере ниво холестерола у крви, да ураде ЕКГ и да од лекара на терену затраже савете о исхрани.

Избори 2020
Медија-центар и Протокол
КОНТАКТ ЦЕНТАР 024
Е-мејл за пријем електронских фактура
ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА
Плаћање картицама
Informator
Нацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице
Локални омбудсман
ЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТА
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Укидање печата
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Локална пореска администрација
Informator
Стратегија развоја