Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
Вести

Превенцијом против болести срца

21.09.2011.

Светски дан срца обележава се у недељу, 25. септембра, а Завод за јавно здравље и партнери тај дан обележиће у петак, 23. септембра, у атријуму хотела Галерија, од 9 до 12 часова, манифестацијом под називом „Један свет, један дом, једно срце”.

4885_1.jpg

Члан Градског већа задужена за социјалну заштиту и здравство Мариа Биачи је, на конференцији за новинаре, најавила кампању којом ће се обележити Светски дан срца. Светска здравствена организација, казала је она, последњу недељу у септембру опредељује да се предузму превентивне активности и да се сви заинтересовани обрате циљним групама становништва које највише погађају болести срца и крвних судова.

- И на нашем подручју, када анализирамо узроке смртности, доминирају управо болести срца и крвотока. Из тог разлога сваке године поштује се календар Светске здравствене организације и увек предузимају кораци који би и нашим суграђанима могли да укажу на могућност коришћења примарне и секундарне превенције, истакла је Мариа Биачи.

Болести срца и крвних судова први су узрок смртности у свету, истакла је др Зорица Драгаш, из Центра за промоцију здравља Завода за јавно здравље.

- Према подацима Светске здравствене организације, сваке године умре више од 17 мииона људи, а 80 одсто од тог броја је у неразвијеним земљама света. Сваке године у Србији више од половине смртних исхода је последица болести срца и крвних судова, а од ових болести у Севернбачком округу у 2010. години умрло је 1.211 особа, 592 мушкарца и 619 жена, нагласила је др Драгаш.

Акцији се придружује и Апотека „Суботица”, која ће тим поводом представити своје мешавине чаја за превенцију болести срца и крвних судова. Превентивни центар Дома здравља у Суботици акцију обележава и у суботу, 24. септембра, од 9 до 12 часова, у Месној заједници „Зорка“. Заинтересовани грађани те месне заједнице моћи ће да измере крвни притисак, шећер у крви и ниво холестерола.

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024
Нацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице
ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА
ЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТА
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Informator
Наручивање докумената
Локална пореска администрација
Informator
Стратегија развоја