Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Вести

Ефикасније прикупљање и селекција отпада

09.03.2011.

Центар за екологију и одрживи развој (ЦЕКОР) и Зелена акција, из Загреба, представили су пројекат „Ка заједницама које рециклирају у Осијечко-барањској жупанији и Севернобачком округу“ који финансира Европска унија у склопу ИПА Програма прекограничне сарадње Хрватска - Србија. Циљ пројекта је јачање капацитета свих актера укључених у систем управљања отпадом (невладине организације, грађани, локалне власти и комунална предузећа) према испуњењу обавеза задатих у оквиру европских стандарда.

4122_1.jpg

Пројект менаджер ЦЕКОР-а и координатор пројекта за Србију Наташа Ђерег казала је да се пројекат темељи на усавршавању постојећег система прикупљања и селекције отпада у Суботици. Према њеним речима, једна од активности пројекта су „еко тачке“, укупно њих пет, које ће имати функцију „зелених острва“ у које ће грађани једне или више зграда моћи да одлажу свој сортирани комунални отпад.

- Овакав систем показао се изузетно корисним, једноставним и јефтиним за велике градове, зато што се рециклирање приближава корисницима на принципу одвојеног прикупљања отпада од 'врата до врата'. У циљу повећања удела одвајања и рециклаже отпада, као и смањења количине отпада који се одлаже на депонију у Суботици, ЦЕКОР и Зелена акција ће током двогодишњег трајања пројекта спровести едукативну кампању, од реклама на радију до више различитих штампаних материјала, нагласила је Наташа Ђерег.

У име Града Суботице, придруженог партнера пројекта, Сузана Дулић, члан Градског већа задужена за комуналне делатности и заштиту животне средине рекла је, између осталог, да је овај пројекат у сагласности са циљевима које локална самоуправа намерава да оствари у области организовања и спровођења активности примарне селекције и сакупљања отпада ради рециклаже.

- Градска управа, на основу Закона о управљању отпадом води рачуна и о уређењу, организовању, начину селекције и сакупљању отпада ради рециклаже. Све ово уређује се Локалним планом управљања отпадом за територију града Суботице до 2021. године, као основним документом којим се дефинишу средњорочни циљеви и услови за рационално и одрживо управљање отпадом. Локални план управљања отпадом је завршен и већ данас имамо јавну расправу, истакла је Сузана Дулић.

ЈКП „Чистоћа и зеленило“ и „Регионална депонија“ заједно већ спроводе одређене активности усмерене према изградњи интегралног система управљања отпадом. „Регионална депонија“ тренутно поседује 42 „зелена острва“, која су постављена на територији града Суботице и општина Чока, Кањижа, Сента, Бачка Топола и Мали Иђош. „Чистоћа и зеленило“ је покренула програм за рециклажу кућног чврстог отпада, где се уз помоћ око 200 мрежастих и 40 пластичних контејнера одвојено прикупљају пластика и папир, а такође и управља Рециклажним двориштем код улаза на градску депонију.

На конференцији за медије говорили су још и Маријан Галовић, из Зелене акције, и Андреа Кикић, директор Регионалне депоније, придруженог партнера пројекта.

ПОПИС 2022
Изборна комисија Града Суботице

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIImunizacijaМедија-центар и ПротоколПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града Суботице

План Развоја АП Војводине
 Локална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура Суботице

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

 
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator

Стратегија развојаЛице задужено за  заштиту података