Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Министар Никола Селаковић посетио Суботицу

16.01.2023.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић посетио је данас Суботицу, где је заједно са градоначелником Суботице Стеваном Бакићем присуствовао и отварању Клуба за особе са инвалидитетом и остале грађане под називом „Звуци срца“.  Пројекат за отварање овог клуба покренуло је Градско удружење за помоћ особама са аутизмом Суботица с циљем да се на једном месту пружи могућност особама са инвалидитетом да се информишу, укључе у ширу друштвену заједницу и учешћем у радионицама развијају своје способности, а да се, истовремено, осећају и корисним члановима друштва. Овај клуб, у улици Владимира Назора 5, има, како је речено, све перформансе Радног центра „Звуци срца“ из Београда, првог радног центра на Балкану у коме раде млади са сметњама у развоју.

 15574_1.jpg

Министар Селаковић је истакао да отварање Клуба „Звуци срца“ не би било могуће да није било невероватног ентузијазма људи из Удружења особа са аутизмом Суботица који су, по угледу на први клуб овакве врсте у Беогаду, пожелели да такво нешто имају и у свом граду.

„А, онда су се удружила средства и енергија људи из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и самог Сектора за бригу о особама  са инвалидитетом, и Града Суботице који је обезбедио репрезентативан простор у центру града и окупио људе добре воље који су својим донацијама и помоћи омогућили да,  заједно са ресорним министарством, а све  у укупном износу нешто више од 7,5 милиона динара, овај простор изгледа репрезентативно. Да у њему готово десет особа, лица са инвалидитетом, нађе своје место у заједници, место које ће бити препознато и где ће они бити препознати као добри домаћини, као неко ко ће овде моћи да услужи свакога ко пожели да дође из Суботице, али и ван Суботице“, истакао је министар Селаковић.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања наставља да у свом деловању препознаје сектор за  бригу особама са инвалидитетом као изузетно важан, навео је Селаковић, и додао да управо овде, у Суботици, делује 12 удружења које је Министарство у прошлој години подржало са око 15 милиона динара.

„Наставићемо то да радимо у овој години и драго нам је што можемо да чујемо и да посведочимо да и град Суботица са своје стране готово пет одсто свог годишњег буџета управо усмерава на област социјалне заштите“, рекао је Селаковић и нагласио да је буџет Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у овој години озбиљно повећан и да износи нешто више од 174 милијарде динара.

15574_2.jpg

„Када је реч о Севернобачком округу и Суботици, оно што је за нас од изузетне важности у овој години јесте наставак реконструкције Геронтолошког центра ’Дудова шума’. У тај пројекат до сада је уложено готово милијарду и 70 милиона динара, а у овој години за наредну фазу радова предвиђено је да се уложи преко 850 милиона динара. Када је реч о установи ’Колевка’ напоменуо бих да је до сада у све радове на њеној реконструкцији, ревитализацији и проширењу, којима је готово удвостручен број квадратних метара, али и побољшан ниво пружања услуга, утошено преко 830 милиона динара што Суботицу издваја у односу на нека друга окружна седишта и друге градове у Србији“, казао је Селаковић.

Разговарали смо, додао је, и о тржишту радне снаге.

„ У Суботици је прошле године незапосленост смањена за 11 одсто у односу на 2021. годину. Оно што нас овде забрињава, али чиме ћемо почети озбиљније и систематичније да се бавимо, јесте све већи број дефицитарних занимања, не само када су у питању занатлије и лица са средњом стручном спремом. Имамо све већи недостатак, односно све већу потребу за кадровима и са високом стручном спремом, ту су на првом месту присутни ИТ инжењери, али поред њих ове године први пут имамо више заступљену тражњу и за пољопривредним инжењерима, за одређеним образовним профилима у систему основног и средњег образовања, али и свакако ту су здравствени радници и о томе смо посебно разговарали“, казао је Селаковић.

Национална служба за запошљавање ће, како је рекао, свакако наставити да води бригу и овој врсти потреба.

„Оно због чега смо, са једне стране, незадовољни, а са друге задовољни, јесте да смо у години за нама, када је реч о Суботици, имали озбиљан раст тражње и за грађевинским радницима, и за грађевинским инжењерима. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања наставиће рад на терену и Суботица је град из кога крећемо у ту кампању. Искористићу ову прилику да најавим да од почетка марта крећемо и у кампању запошљавања особа са инвалидитетом. Када је Суботица у питању, само у прошлој години ми смо за два предузећа  ’ДЕС’ Суботица и ’Жељезничар’ уложили преко 40 милиона динара. То је она подршка која иде како за обезбеђивање бољих услова рада тако и за помоћ у исплати зарада. Ово су два  предузећа која више од 50 одсто својих запослених обезбеђују управо из круга особа са инвалидитетом, а наш задатак, наша мисија је да у овој години што више послодаваца охрабримо да запошљавају наше суграђане који имају неку врсту инвалидитета“, поручио је министар Никола Селаковић.

15574_5.jpg

Градоначелник Бакић је казао да је данас са великим задовољством дочекао министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Николу Селаковића и његове сараднике, и да са поносом моће да каже да је Град Суботица у буџету за 2023. годину определио средства у износу од 433 милиона и 426 хиљада динара за област социјалне заштите и мере социјалне политике, што је за 13,6 одсто више негу у буџету за 2022. годину.

„Показали смо да је то један добар пример, не само по питању увећања средстава већ и због тога што смо на тај начин наставили праксу побољшања квалитета услуга у овој области, на задовољство великог броја корисника услуга“, истакао је градоначелник Бакић.

Према његовим речима, Град Суботица годинама уназад, кроз конкурсе за друштвене и хуманитарне организације, као и путем конкурса за Јавне радове, подржава рад Градског удружења за помоћ особама са аутизмом које постоји од 2011. године, тренутно броји око 40 чланова и постиже запажене резултате.

 15574_3.jpg

„Ми смо то, као град, препознали. У 2022. години Градском удружењу за помоћ особама са аутизмом определили смо средства за два пројекта: ’Иза дуге’, који се односи на дневне активности за децу са аутизмом у износу од 200.000 динара, и за програмске активности Клуба ’Звуци срца’ у износу од 350.000 динара. Постоји још низ других услуга које Град подржава. За услугу личних пратилаца и персоналних асистената ове године обезбедили смо чак 90 милиона динара, а за нову услугу коју уводимо ове године у Дому за децу ’Колевка’, а то је ’Становање уз подршку’, обезбедили смо 16,7 милиона динара. Кроз конкурс за друштвене и хуманитарне организације и услугу помоћи и неге у кући, али и кроз свакодневну и чврсту сарадњу са установама у овој области, успели смо у намери да Суботица буде пример добре праксе у области социјалне заштите, и кроз институције, али и ванинституцонално“, нагласио је градоначелник Бакић.

Уз изражавање захвалности министру Селаковићу и његовим сарадницима на подршци коју је Суботица свих ових година имала, као и члановима Градског удружења за помоћ особама са аутизмом Суботица и свима онима који су допринели да и овај град има Клуб „Звуци срца“, градоначелник Бакић је поручио да ће суботичка локална самоуправа и убудуће подржавати рад и активности овог удружења.

15574_4.jpg 

У име Градског удружења за помоћ особама са аутизмом Суботица, присутнима се обратила председница овог удружења Сузана Скендеровић која је, између осталог, изразила захвалност свима који су помогли отварање Клуба „Звуци срца - Суботица“.

15574_6.jpg

Уочи отварања Клуба „Звуци срца“, министар Селаковић је у Градској кући најпре разговарао са градоначелником Бакићем, а потом и са директорима и представницима Центра за социјални рад, Геронтолошког цента, Дома „Колевка“, Филијале Националне службе службе за запошљавање и ПИО Фонда, Филијале у Суботици.

15574_7.jpg 

Након отварања Клуба „Звуци срца“, министар Никола Селаковић и градоначелник Стеван Бакић обишли су Дом „Дудова шума“, Геронтолошки центар Суботица.

 15574_8.jpg

 

ПОПИС 2022Избори за чланове националних саветаSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIИзборна комисија Града СуботицеМедија-центар и ПротоколLAP

ПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града СуботицеПлан Развоја АП ВојводинеЛокална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура СуботицеПрограма развоја туризма

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

 
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator

Стратегија развојаЛице задужено за  заштиту података

festivals("$this->lg"); ?>