Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Обележана 104. годишњица ослобођења Суботице у Великом рату

13.11.2022.

У знак сећања на 13. новембар 1918. године, Дан ослобођења Суботице у Првом светском рату, данас је положен венац на спомен-плочу на Железничкој станици, а венци и цвеће су, након помена за погинуле борце, положени и на Споменик јунацима палим за ослобођење и уједињење 1912-1918. на Пушкиновом тргу. У овиру обележавања 104. годишњице ослобођења Суботице у Великом рату, синоћ је на сцени „Јадран“ Народног позоришта одржана свечана академија „Браћа увек - увик заједно“, манифестација која се одржава од 1991. године, када је обновљена повеља о братимљењу Срба и Буњеваца и договорена сарадња о заједничком обележавању важних историјских датума.

 15450_1.jpg

У име суботичке локалне самоуправе, венац на Споменик јунацима палим за ослобођење и уједињење 1912-1918. положио је Срђан Самарџић, члан Градског већа задужен за област привреде.

У име Града Суботице, градоначелника Ствана Бакића и своје име, присутнима на свечаној академији „Браћа увек – увик заједно“, обратио се Срђан Самарџић. Уз подсећање да је ослободилачка српска војска возом ушла на суботичку железничку станицу 13. новембра 1918. године, у 18.35 часова, исте вечери када је у згради данашњег Народног музеја у Београду, око 23 часа, закључена Београдска војна конвенција, он је истакао да су виђенији Срби и Буњевци у Суботици искрено веровали у српску коначну победу и уједињење ових крајева са Краљевином Србијом.

„Свесни велике историјске улоге хармонично су радили на извршењу те своје мисије, а 10. новембра 1918. су, на основу одлука  које су донели на састанку одржаном неколико дана раније, 5. новембра, организовали збор на коме је основан патриотски Буњевачко–српски народни одбор који је усвојио и посебну Резолуцију збора“, рекао је Самарџић.

 15450_2.jpg

Навео је како је Велики рат покренуо и процес присаједињена Војводине Србији, да је Народна скупштина Срба, Буњеваца и осталих Словена из Баната, Бачке и Барање 25. новембра 1918. године донела Одлуку о присаједињењу Војводине Краљевини Србији и да је у Руми, дан раније, 24. новембра, донета одлука да се Срем директно присаједини матици.

„Новостворена држава, која је рођена 1918. године, настала је после три тешка и ослободилачка рата – Првог светског и два балканска – у којима је Србија поднела огромне жртве. Наша дужност и обавеза је да сачувамо сећање на страдале у тим ратовима и да одајемо почаст нашим славним прецима који су у борби за слободу и бољу будућност дали своје животе“, казао је, између осталог, Срђан Самарџић.

Присутнима на свечаној академији обратио се и драмски уметник Милош Станковић, а глумац Љубивоје Тадић је извео монодраму „Чујте Срби – Арчибалд Рајс“.

15450_3.jpg 

Академија је отворена химном „Боже правде“ и буњевачком свечаном песмом „Подвикује буњевачка вила“, у извођењу хора Српског културног центра „Свети Сава“.

Организатори обележавања Дана ослобођења Суботице у Првом светском рату, познатом и под именом Велики рат, су Српски културни центар „Свети Сава”, Буњевачки културни центар и Буњевачка матица, Удружење ратних добровољаца 1912-1918. године и њихових потомака и поштовалаца и Град Суботица.

 15450_5.jpg

ПОПИС 2022Избори за чланове националних саветаSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIИзборна комисија Града СуботицеМедија-центар и ПротоколПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града СуботицеПлан Развоја АП ВојводинеЛокална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура Суботице

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

 
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator

Стратегија развојаЛице задужено за  заштиту података