Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Одржана комеморација жртвама из 1944. и 1945. године

02.11.2022.

На Сенћанском гробљу, на парцели бр. 44, код споменика „Птица сломљених крила“ данас је одржана екуменска литургија и свечана комеморација жртвама из 1944. и 1945. године. Председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор (Dr. Pásztor Bálint) је, обраћајући се присутнима, рекао да су се погубљења 1944. и 45. године дубоко урезала у судбину чак и оних који с овим догађајима немају никакву личну повезаност.|

 15398_1.jpg

„Данас смо се окупили код једне од масовних гробница жртава одмазде, људи убијених из освете, без суђења, да одамо почаст невино страдалима, на њиховом почивалишту и месту погибије. Други новембар, одавање почасти и неговање сеcћања на невине жртве је за нашу заједницу дан када дајемо обећање себи, једни другима, а по функцији и људима које заступамо, да ћемо учинити све што је у нашој моћи да се овакве страхоте никада више не понове. И до сада смо учинили све што се могло учинити. Тако смо постигли да се формира Мешовита мађарско-српска академска комисија коју су основали председници двеју земаља, после четири године Народна скупштина Републике Србије је осудила злочине почињене над цивилним становништвом мађарске националности у Војводини, и председници две земље су заједнички положили венце на тада откривеном споменику жртвама рације у Чуругу. Годину дана касније, 2014. Влада Србије је уредбом укинула колективну кривицу и Председник Србије је посетио парцелу број 44 како би одао пошту страдалима“, навео је др Балинт Пастор.

Додао је да је и 2018. године Скупштина града Новог Сада прихватила и донела одлуку о постављању споменика свим невиним жртвама 1944/45, у новосадском насељу „Лиман”. 

„Али као да још увек није доста освете, хушкања, ширења мржње и националне нетрпељивости, као да није било доста стравичних последица осуда без објективног утврђивања чињеница! Поједине ситне левичарске и либералне странке и организације које се постављају као опозиција, чак и по питањима која симболизују помирење и слогу међу народима, као и њихови следбеници који се ослањају на искривљене чињенице, не презају ни од тога да обмањују јавност, како би спречили изградњу споменика. Пре две недеље злоупотребили су седницу Народне скупштине да би нас пред јавношћу целе државе назвали фашистима! Може ли обраћање бити одбојније од тога? Може ли један политичар и јавна личност учинити нешто језивије од тога? И то у 21. веку, у вишенационалној држави која је вишеструко доживела трагичне последице реторике ове врсте?“, истакао је др Балинт Пастор.

„Били смо присутни и реаговали смо“, нагласио је др Балинт Пастор.

„Добро да смо захваљујући поверењу грађана могли бити присутни, јер као што се и сад доказало, морамо увек бити спремни. Добро је знати да живимо у држави чији лидери поштују цивилизацијске вредности, штите њена достигнућа и поштују договор, и као што се и у овом случају доказало, од тога неће одступити због хистеричне реакције опозиције“, рекао је др Балинт Пастор.  

 15398_2.jpg

Подвукао је како ће захваљујући одговорном приступу и доследношћу политичких странака на власти, невине жртве – све невине жртве –  добити достојно спомен обележје и у Новом Саду, упркос, како је рекао, крајње злонамерном, деструктивном и штетном деловању појединих организација чија је намера да спрече помирење!

„Иако су средства за стицање политичких поена, као што знамо, готово неограничена, сада када су односи Мађарске и Србије на тако високом нивоу, и када свакодневно видимо и доживљавамо стварне резултате међусобне подршке, помоћи и сарадње грађана обе државе у најважнијим областима као: привреда, трговина, размена енергије и развој инфраструктуре, опет има оних који, у недостатку конструктивног програма и општекорисних резултата прибегавају средствима као што су стварање тензија, отварање старих рана и ширење мржње. На основу коначно разјашњених чињеница, укинувши институцију колективне кривице превазишли смо трауме прошлости. Сарађујемо, развијамо, и свим могућим средствима јачамо и штитимо безбедност, мир и основна људска права, јер ми из искуства знамо колико пажње и бриге треба свакодневно уложити да би их очували“, нагласио је др Балинт Пастор.

Уз констатацију да „смо прошлост морали оставити иза себе“, он је истакао да „начин на који су то учинили Срби и Мађари може послужити за пример целој Европи“.

„Полажемо венце на споменик жртвама рације у Новом Саду, као и у другим насељима где су погубљени невини људи, било 1941-42., било 1944-45., јер свака невина жртва је једнако важна, и сарађујемо на свим пољима која служе напретку државе и добробити људи. Залагање за заједничке циљеве, међусобно поштовање и сарадња створили су могућност да се у Новом Саду ускоро подигне нови споменик. Усред природних катастрофа, епидемија, енергетских криза и страхота рата који су окренули свет наглавачке морамо схватити колико зависимо једни од других. И колико труда треба да уложимо чак и онда ако се сви боримо за исти циљ. Ту нема, а наравно никад није ни било места за раскол. Требало је да прође 50 година да бисмо о догађајима из 1944/45. године могли јавно, без страха говорити, и још две деценије пре него што се расветле на државном нивоу. Прошлост не можемо изменити, али наша је дужност да учинимо све да се овакве ствари никада више не понове. То дугујемо сећању на жртве, али и долазећим генерацијама, јер њихова будућност зависи од наших одлука“, поручио је др Балинт Пастор.

15398_3.jpg 

Венац на споменик „Птица сломљених крила“ у име Скупштине града Суботице положио је председник Скупштине града, др Балинт Пастор, а у име градоначелника Суботице Стевана Бакића помоћник градоначелника, Марко Марић. У име Скупштине АП Војводине венац је положио заменик генералног секретара Скупштине Аутономне покрајине Војводине Борис Бајић, у име амбасаде Мађарске у Београду и Генералног конзулата у Суботици венац су положили секретар Габор Палинкаш и генерални конзул Естер Чалокези, док су у име Генералног конзулата Хрватске у Суботици венац положили конзули саветници Иван Рукавина и Здравко Винцељ.

Венце су положили и представници националних савета мађарске, хрватске и буњевачке националне мањине, Јеврејске општине Суботица, представници СВМ-а и Градског одбора СВМ-а у Суботици, као и представници бројних удружења и организација.

Данас је у Бајмоку, на Спомен гробљу код Багрема одржано сећање на недужне жртве страдале 2. новембра 1944. године, а комеморативни скупови одржани су и на Великом гробљу у Чантавиру и на Келебији.

Данас је, од 18.00 часова у цркви Светог Јурја одржан помен невиним жртвама из 1944/45. године.

 15398_4.jpg

European City of SportИзборна комисија Града СуботицеПОПИС 2022Избори за чланове националних саветаSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Медија-центар и ПротоколLAP LAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града СуботицеПлан Развоја АП ВојводинеПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура СуботицеПрограма развоја туризма

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

 
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената

Informator

Јавно достављање

Стратегија развојаЛице задужено за  заштиту података

 

festivals("$this->lg"); ?>