Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

На Палићу отворени 32. „Бербански дани“

10.09.2022.

Традиционална, тридесет и друга по реду манифестација „Бербански дани“ којом се обележава и слави берба воћа и поврћа, производња вина и завршетак радова у воћњацима и виноградима, одржава се овог викенда на палићкој Великој тераси, у Великом парку, као и на шеталиштима уз обалу језера Палић. Ову дводневну манифестацију је, након што јој је пудар године предао вино, свечано отворила чланица Градског већа задужена за област комуналних делатности и развоја, Чила Голи, која је, том приликом, казала како јој је част да у име Града Суботице и у своје име поздрави присутне на отварању 32. „Бербанских дана“ који су први пут били организовани 1989. године, да је берба грожђа веома важна за сваког винара и виноградара и да она представља врхунац целогодишњег рада у винограду и тренутак када се виде резултати њиховог рада.

 15330_1.jpg

„Сваке године се окупљамо на Великој тераси. И ових дана имамо разлог да славимо Велику терасу, Женски штранд, Музички павиљон, Спомен-чесму и Водоторањ, с обзиром на то да је тадашње градско руководство, на чијем челу је био градоначелник др Карољ Биро, предало комплекс ових објеката 15. септембра 1912. године, одмах након предаје зграде Градске куће у Суботици. Већ 110 година ови прелепи објекти су поред Палићког језера и одушевљвају Суботичане и Палићане, као и друге посетиоце из земље и из иностранства“, рекла је Чила Голи.

Додала је да је на Палићу последњих неколико година изграђена канализациона мрежа, црпна станица и потисни вод који повезује насеље Палић са градским Постројењем за пречишћавање отпадних вода да би минимизирали загађење језера отпадним водама, зелени заштитни појас око Палићког језера и пешачко-бициклистичка стаза на обали језера Палић, као и да се зелене површине и паркови у овом насељу константно чисте и одржавају.

 15330_2.jpg

„Др Карољ Биро је, у вези објеката које је град изградио периоду док је он био градоначелник Суботице, написао и да 'Градска кућа може да сведочи потомству да је наша генерација испунила своју дужност за велики развој нашег града'. А наша дужност је да поред даљег модерног развоја града, одржавамо и очувамо њихово наслеђе“, поручила је Чила Голи.

Ред витезова вина „Арена Забаткиенсис“ је 20. пут део „Бербанских дана“. За пудара године проглашен је Ивица Давчик из Таванкута, док је овогодишња краљица бербе Катарина Бркљач.

15330_6.jpg 

Посетиоци Палића данас и сутра на Великој тераси могу да погледају изложбу воћа и поврћа које се, по окончању „Бербанских дана“, поклања у хуманитарне сврхе, Дому за децу ометену у развоју „Колевка“ и Удружењу „Наше мало некоме је све“.

Велика пажња ове године посвећена је и најмлађим посетиоцима, тако да малишане очекује занимљив дечји програм уз аниматоре, наступе плесних школа, Бербанске дечје игре, Забавни Луна парк, дечје представе: на српском језику „Било двапут у једном краљевству“, као и мађарском језику „Tiritarka haragtár“, док се на спрату Велике терасе одржавају тематске радионице „Малац Генијалац“ и „Млади инжењери“.

15330_4.jpg 

На шеталиштима кроз Велики парк посетиоце очекују бербански вашар и произвођачи прехрамбених производа, као и изложбе цвећа и пољопривредних машина.

Свечаном отварању манифестације присуствовали су и помоћница градоначелника Хајналка Матин и чланови Градског већа Срђан Самарџић, Хајналка Богнар Пастор и Миланка Костић.

15330_5.jpg

ПОПИС 2022

Избори за чланове националних савета

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Изборна комисија Града Суботице

Медија-центар и ПротоколПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града Суботице

План Развоја АП Војводине
 Локална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура Суботице

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

 
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator

Стратегија развојаЛице задужено за  заштиту података