Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Свечано додељена признања „Др Ференц Бодрогвари“

22.06.2022.

Председник Скупштине града Суботица др Балинт Пастор (Dr. Pásztor Bálint) вечерас је, у Великој већници Градске куће, свечано доделио дипломе и плакете признања „Др Ференц Бодрогвари“. На предлог Комисије за доделу звања и признања, Скупштина града Суботице је на 22. седници, одржаној 5. маја 2022. године донела одлуку да се за истакнуто дело и запажена остварења у 2021. години признање „Др Ференц Бодрогвари” додели Тамари Куцор, историчарки уметности, и Жолту Херцегу, режисеру документарних филмова.

15220_1.jpg 

Додели признања „Др Ференц Бодрогвари“ присуствовале су и удовица и ћерка др Ференца Бодрогварија – Ђенђи Варга Бодрогвари и Чила Бодрогвари. Председник Скупштине града др Балинт Пастор их је срдачно и с поштовањем поздравио, казао како му је драго што су се одазвале позиву да присуствују додели признања и на крају свечаности им уручио по букет цвећа.

„Истакнута личност нашег града по коме је ово признање добило име – трагично рано преминули филозоф, професор универзитета и писац чији рад је у значајној мери допринео обогаћењу културног и научног живота не само Суботице већ и целе државе – својим животним делом је створио вредност и пружио пример свима нама. Био је први добитник награде 'Шаман' коју је локална самоуправа установила као признање за истакнути рад младих стваралаца, и коју је након његове смрти, у знак уважавања његове изузетне преданости, вишестраности и несвакидашњег, плодног стваралаштва назвала по њему“, рекао је др Балинт Пастор.

Истакао је да је др Ференц Бодрогвари својом друштвеном ангажованошћу и ревношћу у раду био пример не само својим савременицима, већ и будућим генерацијама, и да смо због тога поносни на њега.

 15220_2.jpg

„А поносни смо и на то да сваке године има младих који заслужују да буду награђени. Који својим стваралачким радом, креативношћу и марљивошћу такође служе за пример. Добар је осећај живети у окружењу у којем се наслеђе наших предака поштује, вреднује и представља пример и смернице за будуће генерације. Добар је осећај када у областима у којима се признање додељује видимо увек нове резултате, видимо тај доследан и квалитетан рад који им је претходио и тежњу за знањем и континуираним развојем“, казао је др Балинт Пастор.

Он је нагласио да је Скупштина града, као оснивач овог признања, свесна  колико учења, усавршавања, одлучности, одрицања и труда стоји иза свега тога.

„Свесна је и тога да је њена дужност да пружи подршку, чак и када су могућности ограничене. Јер није довољно да се резултати признају, већ морамо учествовати и у стварању услова за учење и развој. Зато кроз финансирање дома ученика којим управља Фондација 'Др Ласло Рехак', рефундирањем путних трошкова ђака, стипендирањем талентованих ученика и студената и обезбеђивањем средстава за стипендије студената права, подржавамо и тражимо даље могућности за подстицање младих. Улагање у образовање је кључ за сигурну будућност, а пружање моралне и финансијске подршке младима је предуслов напретка друштва“, подвукао је др Балинт Пастор.

15220_3.jpg

Подсетио је да је Скупштина града Суботице на седници одржаној 5. маја 2022. године, на предлог Комисије за доделу звања и признања, донела одлуку којом за истакнуто дело и за запажена остварења у 2021. години додељује признање „Др Ференц Бодрогвари“ Тамари Куцор, историчарки уметности, кустосу Савремене галерије у Суботици, и Жолту Херцегу, режисеру документарних филмова,  новинару уреднику РТВ „Панон“.

„Захваљујемо им на доприносу у јачању духовних вредности нашег града, подизању угледа Суботице у земљи и иностранству, односно како својим радом дају пример целој заједници. Овом наградом одајемо признање начину на који раде и стварају, да циљеве свог професионалног и стваралачког деловања дефинишу и реализују у корист целе заједнице, обогаћујући њену интелектуалну ризницу“, закључио је др Балинт Пастор.

15220_4.jpg

У оквиру свечане доделе признања „Др Ференц Бодрогвари“ ученици Музичке школе Суботица извели су пригодан уметнички програм.

ПОПИС 2022
Изборна комисија Града Суботице

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIImunizacijaМедија-центар и ПротоколПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града Суботице

План Развоја АП Војводине
 Локална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура Суботице

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator

Стратегија развоја

Лице задужено за  заштиту података

Ноћ Музеја