Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Почели радови на изградњи туристичко-манифестационог трга у Чантавиру

17.06.2022.

Данас смо, захваљујући средствима Министарства привреде и Града Суботице, у насељу Чантавир, започели радове на изградњи туристичко-манифестационог трга. Овај пројекат вредан је нешто више од 55,8 милиона динара (са ПДВ-ом). Министарство привреде издвојило је, у ту сврху, средства у висини од око 27,9 милиона динара, док је остатак средстава обезбедио Град. Површина трга за туристичке сврхе биће нешто више од 8.700 квадратних метара.

15211_1.jpg 

Тренутно стање трга у самом центру насеља, иза цркве, не задовољава потребе Чантавира у области привреде, туризма и јавних манифестација и Град Суботица је донео одлуку да ово насеље заслужује један нов, велик и функционалан простор достојан својих становника.

 У Чантавиру живи шест и по хиљада људи, већином пољопривредника. Чантавирци су поносни домаћини, нарочито успешни у сточарству, које је посебно развијено, па је овде седиште и регионалног лидера у производњи сточне хране. Насеље, које се помиње још у средњем веку, данас има своје јавно-комунално предузеће, развијену привреду и сва обележја добро уређеног места за живот.

Живот у Чантавиру треба да постане још квалитетнији, а томе ће допринети, како велики пројекат изградње канализационе мреже „Чиста Србија“ који креће ове године, тако и пројекат проширења постојећих капацитета централног трга.

Уређење простора за потребе како пијачне продаје, тако и сајмова, свечаности, вашара и других манифестација донеће велику корист и Бачком Душанову, Вишњевацу, Старом и Новом Жеднику, Бикову, у којима живи око десет хиљада становника, а која су добро повезана са Чантавиром. Пољопривредници из околине ће на тргу и у пратећим специјализованим објектима моћи да презентују своју понуду, да се повезују и заједно наступају, а близина аутопута отвара и велике могућности за националну промоцију пољопривредних, пословних и туристичких капацитета свих ових суботичких насеља и села.

Вашари и пијачни дани у Чантавиру традиционално се одржавају више деценија. Сваке треће недеље у месецу, у периоду од марта до новембра, одржава се вашар на две локације, док је сваке недеље два пута пијачни дан, у четвртак и у недељу. Највише се продају занатски радови, домаћи производи и рукотворине, које не могу да се купе у продавницама и трговинским ланцима, нпр. ручно рађени слаткиши, кожна галентерија, ручно рађене корпе, воће, поврће и остали пољопривредни производи.  Од 120 излагача, 70 продаје пољопривредне производе, 10 храну и месне производе, 10 занатске производе, а осталих 30 продаје гардеробу и кућне апарате.

Предузетници и занатлије који се појаве на чантавирској традиционалној пијаци подсећају на стара времена, када нису постојали велики трговински ланци. Они долазе углавном са ширег подрчуја Бачке и Баната, а нарочито из Сенте, Кањиже, Аде, Мола, Чоке, Утрина, Гунароша, Бачке Тополе, Орома, Бајмока и наравно самог Чантавира и Суботице.

Овим пројектом ћемо их све објединити на једном месту, чиме настављамо како испуњавање комуналних потреба наших грађана, тако и опремање туристичких зона и стварање услова за привлачење гостију из околине али и на националном нивоу. Задовољење потреба грађана за уређеним пијачним простором, очување старих заната, јачање туристичких капацитета, повезивање села и приградских насеља, стварање нових радних места, останак младих на селу и унапређење квалитета живота – све су то циљеви који су нас определили да улажемо у овај одличан пројекат за Чантавир и цео град. То су и разлози што је пројекат препознало и подржало Министарство привреде, на чему смо посебно захвални министарки Атанасковић, са којом смо више путра разговарали и наишли на њено разумевање.

За три месеца Чантавир ће имати један савремен, мултифункционалан и репрезентативан јавни простор, какав се чекао деценијама. Нека је срећан рад извођачима, па да се сви окупимо на новом тргу по окончању радова.

                                                                                   Градоначелник Суботице
                                                                                            Стеван Бакић

15211_2.jpg 

 

ПОПИС 2022
Изборна комисија Града Суботице

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIImunizacijaМедија-центар и ПротоколПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града Суботице

План Развоја АП Војводине
 Локална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура Суботице

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator

Стратегија развоја

Лице задужено за  заштиту података

Ноћ Музеја