Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Министар Недимовић: Oчекујемо добар род пшенице

24.06.2021.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије, Бранислав Недимовић, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Чедомир Божић, и градоначелник Суботице Стеван Бакић обишли су данас Предузеће за пољопривредну производњу, кооперацију и промет пољопривредних производа „Про-склад“ д.о.о. у Новом Жеднику, чији је власник Милован Ждрња. Основна делатност овог предузећа су ратарство, организација производње скоро свих ратарских усева и складиштење.

 14380_1.jpg

Министар Недимовић је, тим поводом, изјавио како је жетва јечма у току, да се ствари у пољу одвијају добро и да очекује да ће за десетак дана да почне и жетва пшенице.

„Наравно, увек има специјалних захтева  за већим количинама, људи би желели да имају веће приносе, али временске прилике, односно неприлике у марту и априлу су нам донеле овакав род јечма. Надам се да ће род пшенице бити добар и да у читавој Војводини неће бити никаквих проблема. Ових дана нас муче временске неприлике, велике врућине утичу и на кукуруз. Временске прогнозе кажу да ће у наредних десетак, петнаест дана бити кише, а ако је не буде  мораћемо да размишљамо како да спасимо кукуруз до брања. Сви смо очекивали да ће ове године, што се тиче ратарства, бити екстремна производња. За сада смо још увек на том становиштну, али у наредних десет до петнаест дана морамо да имамо бар једну кишу у читавој Србији“, рекао је министар Недимовић.

14380_2.jpg 

Упитан да ли ће, када су цене у питању, држава морати да интервенише, Недимовић је рекао да ове године држава нема потребу да интервенише, јер су, како је навео, ове године у ратарству добре цене.

„Сва је прилика да ће у ратарству људи бити задовољни са ценама. Имамо екстремно високе цене на берзама. Ако неко ове године каже и једну реч за цену, онда не знам које године ће било коју лепу реч моћи да каже“, нагласио је министар Недимовић.

14380_3.jpg 

Чедомир Божић је подвукао да је у разговору са власником и директором предузећа „Про-склад“ д.о.о., Милованом Ждрњом, закључено да не би требало да се прави разлика  између малих, средњих и великих пољопривредних произвођача, јер, како је рекао, када се гледају њихови капацитети у производњи сви произвођачи су, заправо, велики.

Градоначелник Бакић је рекао да је познато да је ресор пољопривреде од посебног значаја за Суботицу и сва околна насеља, да суботички пољопривредници са великим интересовањем прате поруке министра Недимовића и да је он увек радо виђен гост и пољопривредника из Суботице, и локалне самоуправе.

„Данас ћемо се дотаћи многих тема. Град Суботица је, иначе, у скромном, како га од милоште називам 'корона'  буџету за 2021. годину за унапређење услове за бављење пољопривредом определи0 90 милиона динара, од тога 4о милиона динара за мрежу атарских путева, где смо имали и подршку Покрајинсе владе у висини од 20 милиона динара. Преосталих 50 милиона динара је опредељено за разне програмске активности у ресору пољопривреде“, нагласио је Бакић.

 14380_4.jpg

Истакао је да су важна и средства у износу од 12 милиона динара која је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде предвидело за изградњу Центра за сакупљање споредних производа животињског порекла, што ће, како је рекао, значајно унапредити зоохигијену у Суботици.

„Скупштина града усвојила је Програм подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја за 2021. годину, којим је предвиђено 2,5 милиона динара за анализу обрадивог земљишта. Тиме се ратарима пружа могућност да бесплатно ураде анализу и добију препоруке за извођење агротехничких мера ради рентабилнијег и стабилнијег приноса. Такође, Програмом је обезбеђено и два милиона динара за субвенционисање каматне стопе краткорочних кредита за набавку обртних средстава за пољопривреднике, преко пословних банака“, навео је градоначелник Бакић, и додао да верује да ће добра комуникација локалне самоуправе са надлежним републичким министарством и покрајинским секретаријатом допринети још бољим условима за суботичку пољопривреду.

 14380_5.jpg

Милован Ждрња је, између осталог, рекао да ће и даље инсистирати на томе да се на малом простору производе и квалитет и квантититет и да се пшеница разврстава по квалитету.

14380_6.jpg

ПОПИС 2022
Изборна комисија Града Суботице

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIImunizacijaМедија-центар и ПротоколПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града Суботице

План Развоја АП Војводине
 Локална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура Суботице

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator

Стратегија развоја

Лице задужено за  заштиту података

Ноћ Музеја