Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Сусрет председника Скупштине града са директорком Републичког завода за заштиту споменика културе

07.04.2021.

Др Балинт Пастор, председник Скупштине града Суботице се данас, 7. априла 2021. године састао са директорком Републичког завода за заштиту споменика културе, проф. др Дубравком Ђукановић.

14198_1.jpg

У разговору који је трајао сат времена, прегледане су све актуелности у вези са урбанистичким питањима и заштитом споменика културе у Суботици.
Председник је овом приликом захвалио на подршци Завода као надлежне установе у вези са очувањем амбијенталне целине градског језгра – Зоне 2. и професионалном приступу у свим питањима заштите грађеног наслеђа. Он је рекао да се не сме поновити оно што се десило са улицом Браће Радића када је Републички завод за заштиту споменика културе такође дало своје стручно мишљење које се међутим није испоштовало од стране ранијег руководства града.
Председник је истакао да му је веома драго да је постигнут консензус унутар градске управе о томе да се ништа не уништи што представља вредност у центру града. Интерес свих нас је очување просторне амбијенталне целине, која представља културну баштину и велики туристички потенцијал, предности које треба знати пажљиво и ефикасно искористити. Поред културолошког значаја јасан је и економски значај јер промишљеном промоцијом и добром стратегијом могу учинити Суботицу привлачном дестинацијом.

14198_2.jpg

Директорка републичког завода је рекла да су заштићене зграде и амбијенталне целине необновљиви ресурси те да они представљају приоритет у свакој средини. То не значи да се неке промене не могу извести али да оне не смеју бити драстичне.
Било је речи о потреби обнове фасаде Градске куће што је од изузетног значаја, а веома је важно да се радови изведу у што краћем року како ова велелепна зграда не би била месецима ограђена и покривена. То је веома важно из разлога што она треба да остане све време у функцији а са друге стране она је украс центра града.

Председник Пастор је затражио помоћ од представника Завода у вези са организацијом стручне конференције на тему градског језгра у служби туризма и примера добре праксе неких домаћих и иностраних градова у  очувању и реконструкцији заштићених зграда како у приватном тако и у јавном власништву. Овај стручни скуп би се у зависности од епидемиолошке ситуације већ могао одржати у јесен ове године.
Председник је говорио и о обнови фасаде Градске библиотеке за шта по плановима постоји могућност да се уради до краја ове године, јер су средства путем апликације обезбеђена за улазни део зграде а у зависности од даље успешне пројектне активности, постоји могућност и да се изведу ти радови и на целој згради.
Директорка Републичког завода је изразила спремност у даљој сарадњи и пружању стручне подршке по свим питањима из њихове надлежности.

14198_3.jpg

Састанак је одржан у кабинету председника Скупштине у Градској кући и на њему су били присутни Имре Керн, заменик градоначелника Суботице, Чила Голи, члан градског већа задужена за област комуналних делатности и развоја, Харгита Ерцси, члан градског већа задужена за област туризма, инвестиција и међународне сарадње, Леда Шилинг, директорка Међуопштинског завода за заштиту споменика културе у Суботици, као и Владимир Џамић,  историчар уметности из Републичког завода за заштиту споменика културе из Београда.  
Служба за Скупштинске послове

ImunizacijaВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАМедија-центар и Протокол
Локална пореска администрацијаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегКОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator
Стратегија развоја