Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Фестивали

Дужијанца

Дужијанца је светковина завршетка жетве, која се у Суботици слави више од 100 година. Она је израз вере и културе, својеврстан спој молитве и захвале, обичаја и културних вредности. Она има свој изворни облик који означава завршетак срећно обављеног посла, риса на њиви, где је бандаш главни носилац посла у жетви који се завршава у весељу. Кад је косидба била готова и рис завршен, млађа, спретнија рисаруша би на њиви исплела венац од жита бандашу који му је стављен на шешир.

Након завршеног посла на њиви, сви рисари на челу са бандашом дошли би на салаш где би их газда и газдарица дочекали. Бандаш би скинуо венац са шешира који симболизује круну завршеног посла и дао га домаћину уз речи: „Фала Богу, рис је готов“. На симболичан начин, захвалу за завршени посао жетве, свештеник Блашко Рајић породичну Дужијанцу уводи у сводове цркве и од 1911. године бандашки пар обавља часну дужност у црквеним обредима све до данас.

Обичај захвале Богу на плодовима земље, а нарочито на роду пшенице, обликован је у свечану, достојанствену приредбу која плени и зрачи лепотом, богатством, радошћу, љубављу и дубоком религиозношћу. Када је 1993. године Дужијанци дат сасвим нови облик и јединствен садржај, на нивоу града, спајањем тзв. градске и тзв. црквене Дужијанце, она постаје духовно-религиозна и културно-стваралачка манифестација.

1390_1.jpg

European City of Sport

ПОПИС 2022Избори за чланове националних саветаSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Изборна комисија Града СуботицеМедија-центар и ПротоколLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града СуботицеПлан Развоја АП ВојводинеПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура СуботицеПрограма развоја туризма

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

 
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената

Informator

Јавно достављање

Стратегија развојаЛице задужено за  заштиту података

 

festivals("$this->lg"); ?>