Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Одржана свечана академија „Браћа увек – увик заједно“

12.11.2020.

Поводом обележавања 102. годишњице од уласка српске војске у Суботицу вечерас је, на сцени „Јадран“, одржана свечана академија „Браћа увек - увик заједно“ коју су организовали Српски културни центар „Свети Сава“, Буњевачки културни центар и Буњевачка матица, Град Суботица и Удружење ратних добровољаца 1912-1918. године и њихових потомака и поштовалаца. Академији је присуствовао и члан Градског већа Срђан Самарџић.

13774_1.jpg

Обраћајући се присутнима у има Града Суботице, градоначелника Стевана Бакића и своје име, Самарџић је подсетио да је 13. новембра 1918. године, у 18 часова и 35 минута, на суботичку железничку станицу пристигао воз слободе у коме су били наши ослободиоци, јунаци Другог батаљона Осмог пешадијског пука Дунавске дивизије славне српске војске.

„На тло Суботице ступили су солунски јунаци. Дочекали су их одушевљени суботички Срби и Буњевци, засипајући их цвећем, покличима и братским поздравима. Мало је познато да су ту били и представници Мађара, који су такође поздравили српске војнике као изасланике 'слободне и демократске државе'. Увече се, на свечаном пријему, први пут у суботичкој јавности чула химна 'Боже правде'. Важно је увек поносно рећи да од српског војника у граду није нико страдао, нити је какву штету имао. Суботица је српску војску дочекала у братски загрљај“, рекао је Самарџић.

Навео је да је први командант града, пуковник Владислав Крупежевић, суботичком новинару Јосипу Шокчићу рекао да оно што је доживео од суботичких Буњеваца не може да се опише, нити заборави.

„Сведочио је да су му војници говорили како су изнели главе из многих ратова, али су их код Буњеваца начисто изгубили. Толико је било непрестано гостопримство, љубав и поштовање које им је указано од братског народа у Суботици. Тако је исто и регент Александар Карађорђевић, напуштајући Суботицу после тродневне посете 1919. године, поверио градоначелнику Матијевићу да ће му боравак у нашем граду остати најлепша успомена“, казао је Самарџић.

Истакао је да су ово заиста најбољи примери братских односа Срба и Буњеваца, којима, како је рекао, остајемо посвећени данас и заувек.

„Вечерашња манифестација је најбоље подсећање на ове славне дане и драго ми је што се, уз подршку Града Суботице, она одржава без прекида. У овој тешкој години поштујемо све мере заштите здравља при сведочењу нашег заједништва“, нагласио је Самарџић.

Подсетио је да се пре једног века свет такође суочио са пандемијом, да је шпански грип од 1918. до 1920. године однео 50 милиона живота и да су његово ширење у Суботици предупредиле чланице „Добротворне задруге Српкиња“ и „Буњевачке добротворне задруге жена“ које су, заједничким снагама, организовале болницу са 200 кревета за негу српских војника.

„Током осам месеци борбе са болестима које су јунаци донели са ратишта оне су обезбедиле и постељину, прибор, намирнице, а пацијентима су омогућиле и да прославе крсну славу. Поносни смо данас што наша солидарност у Суботици и Србији не заостаје за великим делима наших предака. Као и пре једног века, до победе ћемо стићи заједно“, поручио је Срђан Самарџић.

Присутнима су се обратили и председник Буњевачке матице, Вељко Војнић, и председник Управног одбора СКЦ „Свети Сава“, Миле Тасић.

На академији је изведена Дуодрама „Архангелов Војник” по тексту Момчила С. Трифуновића. Режију за овај позоришни комад радио је Александар Лазић, а извели су је Предраг Васић и Александар Лазић. Позоришна представа „Архангелов војник” бави се најодликованијим, али и најхрабријим војником Великог рата, животном причом најмлађег мајора у историји ратовања Михаила Маџаревића, одликованог са три Карађорђеве звезде, сребрном медаљом за храброст, златном медаљом за храброст, Албанском споменицом, орденом Легије части, Британским ратним крстом … Неправедно заборављеног у српској историји.

Свечана академија отворена је химном Републике Србије „Боже правде“ и буњевачком свечаном песмом „Подвикује буњевачка вила“.

13774_2.jpg

 

ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА

Медија-центар и Протокол

Јавни позив за расправу о буџету за 2021. годину
Локални тим за борбу против трговине људима
 
КОНТАКТ ЦЕНТАР 024
Е-мејл за пријем електронских фактура
Плаћање картицама
Informator
Нацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице
Локални омбудсман
Градско правобранилаштво
ЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТА
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ

Укидање печата

 
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Локална пореска администрација
Informator
Стратегија развоја