Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Вести

Обележен Европски дан борбе против трговине људима

16.10.2020.

Поводом обележавања Европског дана борбе против трговине људима – 18. октобра, данас је, у Плавој сали Градске куће, Локални тим за борбу против трговине људима Града Суботице представио резултате анкете ученика Основне школе „Сечењи Иштван“ на тему „Колико знаш о трговини људима“.

13743_1.jpg

Координатор Локалног тима за борбу против трговине људима, Илија Ђукановић, изјавио је, тим поводом, да у оквиру обележавања Европског дана борбе против трговине људима Локални тим за борбу против трговине људима организује две активности.

„Прва активност односи се на пројекат 'Од опасности до сигурности', у сарадњи са Основном школом 'Сечењи Иштван', и представљање резултата првог дела анкете на тему 'Колико знаш о трговини људима'. Друга активност ће бити 20. октобра, у просторијама Градске организације Црвеног крста, и везана је за пројекат 'Превенција и борба против трговине људима у Републици Србији'. У оквиру овог пројекта, тог дана онлајн ће се укључити тужитељка из Босне и Херцеговине, Сена Узуновић, и представиће случај радне експлоатације случаја 'Азербејџан'. Чланови локалног тима ће имати прилику да разговарају са тужитељком Узуновић“, истакао је Илија Ђукановић, и додао да за све активности које Локални тим за борбу против трговине људима спроводи у току године има подршку од УГ „Атина“, Међународног комитета спаса (ИРЦ) и Савета Европе.

Директор ОШ „Сечењи Иштван“, Весна Вајс, изјавила је да је анкета на тему 'Колико знаш о трговини људима', која се у тој школи спроводи у оквиру пројекта 'Од опасности до сигурности', специфична анкета, јер је одлучено да се пре те анкете не одржи ниједно предавање на тему трговине људима.

„Деца су, значи, урадила  анкету без претходне обуке и резултати су доста добри. Анкетирани су ученици од петог до осмог разреда,  неки су већ ранијих година прошли обуку, али, рецимо, ученици петих разреда носе знање које су добили у нижим разредима. И резултати су добри, знају шта је трговина људима, знају основне појмове, али то је сада почетак. Потом ћемо имати обуке и онда ћемо урадити ретестирање, јер нам је циљ да покажемо колико је важна превенција и колико је важно обучавање ученика на ту тему“, рекла је Весна Вајс.

Заменик вишег тужиоца у Вишем јавном тужилаштву у Суботици, Бранислав Ранков, навео је да у последњих годину и по дана Више јавно тужилаштво има три предмета за кривично дело трговине људима.

„Могу укратко да кажем да је један предмет правоснажно окончан осуђујућом пресудом на пет година затвора, за други предмет очекује се доношење првостепене пресуде у наредних месец дана, а трећи предмет сам започео истрагу, конкретно са јучерашњим даном, против једног лица које је било приведено из Казнено-поправног затвора Сремска Митровица“, казао је Ранков.

Најчешће жртве трговине људима су, додао је, особе које се баве проституцијом.

„У питању је, заправо, сексуална експлоатација, тако да су у сва та три предмета које води Више тужилаштво жртве трговине људима особе које су сексуално експлоатисане. Извршиоци кривичних дела су, у суштини, макрои који их применом силе, претњи или на неки други начин присиљавају да се баве проституцијом“, нагласио је Бранислав Ранков.

13743_2.jpg

European City of Sport

ПОПИС 2022Избори за чланове националних саветаSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Изборна комисија Града СуботицеМедија-центар и ПротоколLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града СуботицеПлан Развоја АП ВојводинеЛокална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура СуботицеПрограма развоја туризма

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

 
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената

Informator

Јавно достављање

Стратегија развојаЛице задужено за  заштиту података

 

festivals("$this->lg"); ?>