Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Откривен споменик бискупу Ивану Антуновићу

15.10.2020.

У Суботици је, у парку поред катедрале Свете Терезије Авилске, откривен споменик бискупу Ивану Антуновићу (1815–1888), подигнут поводом два века од његовог рођења, на дан када Католичка црква обележава дан Свете Терезије Авилске, заштитнице града Суботице. Данашњој свечаности поводом откривања споменика бискупу Антуновићу присуствовали су министар спољних и европских послова Републике Хрватске Гордан Грлић Радман, председник Покрајинске владе Игор Мировић, као изасланик председника Републике Србије Александра Вучића, државни секретар Средишње државне канцеларије за Хрвате изван Хрватске, Звонко Милас, амбасадор Хрватске у Београду Хидајет Бишчевић, генерални конзул Хрватске Велимир Плеша, градоначелник Суботице Стеван Бакић и председник Скупштине града др Балинт Пастор.

 13741_1.jpg

Игор Мировић је, обраћајући се присутнима у катедрали Свете Терезије Авилске на свечаности поводом откривања споменика, истакао да је реч о важној личности свог времена која је оставила дубок траг, а чији ће споменик од данас бити једно од трајних обележја града Суботице.

„Иван Антуновић припада оном реду изразитих великана ових простора који су средином и у другој половини 19. века били неуморни просветитељи и носиоци националног препорода народа којима су припадали. Препорода који је управо тада, у овом делу Европе, био на врхунцу“, нагласио је Мировић.  

Оцењујући да је време бискупа Ивана Антуновића било време изражене националне неједнакости и борбе малих народа за своја права у тадашњој Аустроугарској, Мировић је констатовао да се у Србији данас права свих националних мањина поштују и континуирано унапређују.

„Република Србија свим својим грађанима и свим националним мањинама које у њој живе обезбеђује најбоље могуће услове за неговање и унапређивање традиције, као и за образовање и информисање на матерњем језику и тако ће бити и убудуће“, рекао је Игор Мировић.

13741_2.jpg

По његовим речима, изазови 21. века су такви да нас упућују на заједничко деловање и међусобно боље разумевање Срба и Хрвата.

„У будућности морамо ићи путем оних који су урадили много на заједничким вредностима два народа попут генерала Стратимировића, Ивана Антуновића, патријарха Рајачића, бана Јелачића, вредностима које, сасвим сигурно, и у времену које је пред нама морамо узети као вредности водиље“, истакао је Мировић.

Министар спољних послова Хрватске Гордан Грлић Радман изјавио је да је споменик поклон граду Суботици, али и порука охрабрења хрватској заједници у Србији да може неговати своје обичаје и идентитет.

13741_5.jpg

„Име бискупа Антуновића спаја мултикултуралност, толеранцију и суживот и част ми је што сам присуствовао откривању споменика“, рекао је, између осталог, Гордан Грлић Радман.

Председница Националног савета хрватске националне мањине Јасна Војнић навела је да јој је драго што са њима радост деле и Хрватска и Србија и да подизањем споменика желе да деле све вредности које је делио и сам бискуп Иван Антуновић, а то је да чувају своју традицију, језик и веру, али исто тако и да негују вредности заједништва.

13741_4.jpg

Изглед споменика, изливеног у бронзи, у природној величини и седећем положају, како је речено на свечаности, показује централну животну мисију Антуновића као свештеника. Аутор споменика је Бернард Пешорда, академски вајар из Загреба.

Свечано откривање споменика организовали су Хрватско национално веће у Републици Србији, Католичко друштво „Иван Антуновић” и Завод за културу војвођанских Хрвата.

13741_3.jpg

 

Избори 2020

ЕДУКАЦИЈА НА ТЕМУ УНАПРЕЂИВАЊА РОДИТЕЉСКИХ КОМПЕТЕНЦИЈА

Локални тим за борбу против трговине људима
Медија-центар и Протокол
КОНТАКТ ЦЕНТАР 024
Е-мејл за пријем електронских фактура
ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА
Плаћање картицама
Informator
Нацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице
Локални омбудсман
Градско правобранилаштво
ЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТА
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ

Укидање печата

 
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Локална пореска администрација
Informator
Стратегија развоја