Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Обележена 76. годишњица депортације суботичких Јевреја

16.06.2020.

Полагањем венаца на споменик страдалим Јеврејима код некадашњег гета, у улици Пала Папа, комеморативним скупом у Синагоги и полагањем венаца на споменик жртвама Холокауста у дворишту Синагоге, обележена је 76. годишњица депортације суботичких Јевреја у транзитне логоре, а потом у Аушвиц и друге концентрационе логоре и фабрике смрти широм Европе.

13485_2.jpg

Седамдесет шест година након депортације 4.000 суботичких Јевреја делимо заједничко осећање туге, подсећајући се на овај дан страдања јеврејског народа, рекао је обраћајући се присутнима у Синагоги, градоначелник Суботице Богдан Лабан, истичући да је „храм у коме се налазимо данас управо место са ког треба поручити да су чисто срце, правда и снага чињеница јачи од силе, снажнији од зла“.

- Део смо народа који уз Јевреје, Русе и Роме  спада у највеће  страдалнике у страшном походу Хитлерове нацистичке машинерије. Ми разумемо шта је  патња. Више  од било кога разумемо и шта је неправда. Искусили смо је небројено пута зато је важно да сваке године, сваког 16. јуна сви заједно застанемо и на  овом светом месту сетимо се страдалника у Холокаусту. Холокауст нигде и никада не сме да се понови. На нама  је да памтимо и сећамо се оних који су страдали само зато што су друге вере и нације. Ако заборавимо, цена коју можемо платити биће превисока.  Зато немамо право на заборав – нагласио је Лабан.

Наша је обавеза, додао је, да се сећамо, да сећањем и пијететом бранимо право на истину.

– Истина мора да се  зна, а  знање је најбољи залог за будућност. Тог права, права на истину не смемо се одрећи нити заборавити. Одговорности се не могу и не смеју одбацивати. Ако то учинимо, нисмо достојни успомене на наше претке ни на  све оне храбре  Суботичане који су свој живот  положили на жртвеник мира. Захваљујући тој жртви Суботица и сви њени грађани данас живе у миру, слози, поштовању и уважавању – истакао је градоначелник Лабан.

13485_3.jpg

Уз констатацију да је његова дужност, као човека и као градоначелника, првог међу једнакима, да брани моралне, културне, историјске  вредности свих грађана Суботице, градоначелник је подвукао да су српски и  јеврејски народ кроз историју прошли многе тешке тренутке, али чврсти пријатељски односи никада нису били уздрмани.

– Припадници јеврејског народа дали су Суботици  много тога великог и вечног. Наше иницијативе  и све наше активности морају ићи у смеру стварања још боље, још сигурније будућности. Поклонимо се сенима страдалих и помолимо се за мир, слогу и љубав који су наш императив. Нек им је вечна слава – рекао је Богдан Лабан.

Председник Савеза јеврејских општина Србије, Роберт Сабадош, казао је да је покушај истребљења јеврејског народа у Холокаусту огласио  20. век и европски континент временом и местом највећег, вишемилионског убијања Јевреја  у логорима смрти пре равно 76 година.

13485_4.jpg

– Бол и сећање на Јевреје депортоване у логоре смрти живи као рана која не зацељује. Одведена су и уморена људска бића са именом и презименом, са хтењима и животним надањима, валовите плаве косе и пегавог лица, младе мајке, стасити мушкарци, бебе у колицима и времешне баке. Тако треба да их памтимо, а не као бројке, као бројеве једног стравичног злочина. Ту смо да заједно сведочимо о њима као опомена садашњој генерацији за будућност – нагласио је Сабадош.

Венац  на споменик страдалим Јеврејима у дворишту Синагоге у име града Суботице положили су градоначелник Богдан Лабан и секретар Секретаријата за друштвене делатности, Јасмина Стевановић, а у име Севернобачког управног округа начелник Округа Драги Вучковић.

Венце су положили и представници конзуларних представништава, јеврејских општина, националних савета и појединих  организација и удружења.

У име суботичке локалне самоуправе, венац на споменик страдалим Јеврејима код некадашњег гета, у улици Пала Папа, положиo je заменик председника Скупштине града Суботице Вељко Војнић.

13485_5.jpg

ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА

Медија-центар и Протокол

Јавни позив за расправу о буџету за 2021. годину
Локални тим за борбу против трговине људима
 
КОНТАКТ ЦЕНТАР 024
Е-мејл за пријем електронских фактура
Плаћање картицама
Informator
Нацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице
Локални омбудсман
Градско правобранилаштво
ЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТА
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ

Укидање печата

 
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Локална пореска администрација
Informator
Стратегија развоја