Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Вести из образовања

Дуално образовање за округлим столом

26.11.2019.

Социјално–економски савет града Суботице у сарадњи са Синдикатом образовања Србије и Градским одбором образовања Суботице организовао је данас, на Отвореном универзитету, округли сто са темом „Ка ефикаснијем повезивању стручног образовања и привреде - Дуално образовање“. На скупу се, између осталог, говорило и о унапређењу привреде кроз сарадњу са стручним школама, о дуалном образовању у пракси, синдикату у подршци дуалном образовању, а упућен је и отворени позив стручним школама за учешће у пројектима у оквиру програма Еразмус+ и Европског социјалног фонда.

13106_1.jpg 

Члан Градског већа задужен за област туризма, инвестиција и међународне сарадње Срђан Самарџић изјавио је, тим поводом, да суботичка локална самоуправа улаже велики напор за стварање таквог привредног амбијента, инвестиционе климе у коме ће се одржати свако радно место и у коме ће се отварати нова радна места.

- Данашњи скуп је управо у тој функцији и овакви разговори су основ дијалога и препознавања свих проблема који су до сада уочени у овим изазовним временима и они  које можемо предвидети да ће се отварати у овом сегменту. Најважније је да кроз дијалог долазимо до одговора и до метода решавања проблема - нагласио је Самарџић.

Он је подвукао да дуално образовање свакако није догађај већ процес.

- Имплементација закона  је процес пун изазова  и свакако само кроз сарадњу институција које су данас углавном биле присутне од послодаваца, школа, синдиката, Привредне коморе и свих заинтересованих страна могуће је препознати оне моменте  где локална самоуправа може да уложи напор да кроз овакав или  сличан вид ангажмана да допринос за развој дуалног образовања. Све то је у функцији задржавања младих људи који по изласку из школа треба  да препознају своје место у друштву и уђу спремни у процес рада и све оно што их чека у периоду одрастања - истакао је Срђан Самарџић.

У раду Округлог стола осим представника града Суботице учествовали су и представници Регионалне привредне коморе, средњих стручних школа, представници школских управа, Покрајинског секретаријата за образовање, Синдиката образовања Србије, Градског одбора образовања Суботице, Завода за запошљавање, представници компанија-предузећа,  Инфостуда, Панонрега и других организација заинтересованих за унапређивање веза образовања и привреде.

Избори 2020
Медија-центар и Протокол
КОНТАКТ ЦЕНТАР 024
ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА
Плаћање картицама
Informator
Нацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице
Локални омбудсман
ЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТА
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Укидање печата
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Локална пореска администрација
Informator
Стратегија развоја