Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Обележена 101. годишњица Присаједињења

25.11.2019.

Свечаном академијом  која  је почела извођењем химне Републике Србије „Боже правде“ и буњевачке свечане песме „Подвикује буњевачка вила“ у Великој већници Градске куће, Национални савет буњевачке националне мањине обележио је један од четири национална празника – Дан Велике народне скупштине Срба, Буњеваца и других Словена одржане у Новом Саду 25. новембра 1918. године и 101. годишњицу присаједињења Бачке, Барање и Баната Краљевини Србији.

13104_1.jpg 

Начелник Севернобачког управног округа Драги Вучковић је у име  Владе Републике Србије, локалне самоуправе у Суботици, градоначелника Богдана Лабана и своје име поздравио присутне и честитао Буњевцима национални празник.

–Одлука Велике народне скупштине, тог  25. новембра 1918. године и један вишевековни напор и прегнуће да словенски народи живе заједно обједињени у једној држави  је изузетан историјски допринос, нешто што чува  све нас у оном идентитету ко смо, шта смо и какви смо. Мислим да смо  сви заједно  добар пример како се може живети заједно и управо складан суживот свих у Суботици даје разлог за оптимистичан поглед у будућност – истакао је Драги Вучковић.

Председница Националног савета буњевачке националне мањине Сузана Кујунџић Остојић је рекла да је почео други век од када се догодио тај значајни датум који све до данас има  своје историјске последице, за Буњевце у сваком случају добре.

– Протекла је 101. година од када су те давне 1918. године  тадашњи ђаци суботичке Гимназије имали прилику да први пут  уче  буњевачки са правописом као свој матерњи језик. Требало је да прође сто година да бисмо поново добили то право да се буњевачки коначно учи у гимназијама. Дакле, то је један круг који само показује нашу упорност, неодустајање од онога  што нам је циљ – нагласила је Сузана Кујунџић Остојић.

Наводећи планове за наредни период, она је најавила увођење буњевачког језика у службену употребу у Суботици и отварање лектората.

– Можда је то сувише планова за наредну годину, али у сваком случају не сувише  планова за наредне три године колико траје овај мандат – казала  Сузана Кујунџић Остојић.

Дан присаједињења од прошле године проглашен је као празник на нивоу АП Војводине.

 13104_2.jpg

 

 

Избори 2020
Медија-центар и Протокол
КОНТАКТ ЦЕНТАР 024
ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА
Плаћање картицама
Informator
Нацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице
Локални омбудсман
ЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТА
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Укидање печата
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Локална пореска администрација
Informator
Стратегија развоја