Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Обележена 101. годишњица ослобођења Суботице у Великом рату

13.11.2019.

Полагањем венаца на спомен-плочу на Железничкој станици и Споменик јунацима палим за ослобођење и уједињење 1912-1918. на Пушкиновом тргу, обележена је сто прва годишњица ослобођења Суботице у Првом светском рату. У име суботичке локалне самоуправе венац на Споменик јунацима палим за ослобођење и уједињење 1912-1918. положио је градоначелник Богдан Лабан, а у име Севернобачког управног округа начелник Округа Драги Вучковић.

 13065_1.jpg

Код Споменика јунацима палим за ослобођење и уједињење 1912-1918. за пале борце служен је парастос, а на велика страдања која је претрпео српски народ у Првом светском рату подсетио је архијерејски намесник и парох храма Светог Вазнесења Господњег, свештеник Миодраг Шипка.

– Морамо да се трудимо да хришћанском љубављу, добрим делима, доказујемо да смо достојни наследници оних који су своје животе дали и који су нас прославили у читавом свету – истакао је, између осталог, Миодраг Шипка.

Историјски час одржао је члан Удружења ратних добровољаца 1912-1918. године и њихових потомака и поштовалаца, подружнице из Бајмока, Драгутин Лукић, а члан Градског одбора СУБНОР Суботица, Геза Бабијановић, рецитовао је стихове своје песме „Солунац“.

Венце на споменик на Пушкиновом тргу положили су и представници: СКЦ „Свети Сава“; Буњевачког културног центра и Буњевачке матице; Удружења ратних добровољаца 1912-1918. године и њихових потомака и поштовалаца „Краљ Петар Први“ – подружница Горња Рогатица, Сомбор и Растина; Удружења ратних добровољаца 1912-1918. године и њихових потомака и поштовалаца из Суботице; Савеза српских удружења Севернобачког управног округа; Завичајних удружења „Банија“, „Херцеговина“, „Далмација“ и „Лика“; Удружења потомака ратника Србије 1912-1920. и Удружења Срба града Суботице „Арсеније Чарнојевић“.

Цвеће на споменик положили су и ученици Политехничке школе. Као и ранијих година, полагању венаца присуствовали су и бројни грађани који су се окупили да одају пошту палим јунацима.

Организатори обележавања Дана ослобођења Суботице у Првом светском рату, познатом и под именом Велики рат, су СКЦ „Свети Сава”, Буњевачки културни центар, Удружење ратних добровољаца 1912-1918. године и њихових потомака и поштовалаца и Град Суботица.

13065_2.jpg

Избори 2020
Медија-центар и Протокол
КОНТАКТ ЦЕНТАР 024
Е-мејл за пријем електронских фактура
ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА
Плаћање картицама
Informator
Нацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице
Локални омбудсман
ЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТА
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Укидање печата
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Локална пореска администрација
Informator
Стратегија развоја