Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Одржана свечана академија „Браћа увек – увик заједно“

12.11.2019.

Поводом обележавања 101. годишњице од уласка српске војске у Суботицу, вечерас је, на сцени „Јадран“, одржана свечана академија „Браћа увек - увик заједно“ коју су организовали Српски културни центар „Свети Сава“, Буњевачки културни центар, град Суботица и Удружење ратних добровољаца 1912-1918. године и њихових потомака и поштовалаца. Академији су присуствовали и градоначелник Суботице Богдан Лабан и начелник Севернобачког управног округа Драги Вучковић.

13060_1.jpg 

Обраћајући се присутнима, градоначелник Лабан је подсетио на долазак Српске војске у Суботицу, 13. новембра 1918. године, истог дана када је, у Београду, касно увече, потписана Војна конвенција о примирју у Угарској, последње закључено примирје у Великом рату.

Уз освртање на суботичку јесен 1918. године и време када су родољубиве тежње јужнословенских народа који живе и под овим нашим поднебљем почеле да се остварују, градоначелник Лабан је, између осталог, нагласио да је Србија поднела огромне жртве у Првом светском рату и да је на нама и нашим поколењима да чувамо и негујемо смисао трајања националних вредности и тековина и да с поносом и пијететом одајемо почаст нашим славним прецима који су у борби за слободу дали и своје животе.

Присутнима су се обратили и председник Буњевачке матице, Вељко Војнић, председник Управног одбора СКЦ „Свети Сава“, Миле Тасић, и капетан прве класе у пензији Драго Лукић са беседом „Да се не заборави“.

У културном делу програма најпре је драмски уметник Милош Станковић, првак Народног позоришта у Суботици, говорио стихове песме „Плава гробница“ Милутина Бојића, а потом су наступили ученици Музичке школе у Суботици, са Одсека за традиционално певање у класи Тамаре Штрицки Сег, као и КУД „Светозар Марковић”, из Новог Сада, са сплетом буњевачких и српских игара.  

Свечана академија отворена је химном Републике Србије „Боже правде“ и буњевачком свечаном песмом „Подвикује буњевачка вила“, у узвођењу Мешовитог хора СКЦ „Свети Сава“.

Медија-центар и Протокол
КОНТАКТ ЦЕНТАР 024
Плаћање картицама
Нацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице
ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА
ЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТА
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Укидање печата
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Informator
Наручивање докумената
Локална пореска администрација
Informator
Стратегија развоја
Зимски вашар – „Winterfest 2019-2020” (05.12.2019.-13.01.2020.)