Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Одржана комеморација жртвама из 1944. и 1945. године

02.11.2019.

У Суботици, на Сенћанском гробљу код споменика „Птица сломљених крила“ данас је одржана традиционална комеморација жртвама из 1944. и 1945. године. У Бајмоку, на  Спомен гробљу код Багрема одржано је сећање на недужне жртве страдале 2. новембра 1944. године, а комеморативни скупови уприличени су и на Великом гробљу у Чантавиру и на Келебији.

 13025_1.jpg

Венце на споменик „Птица сломљених крила“ у име суботичке локалне самоуправе положили су председник и секретар Скупштине града, Тивадар Бунфорд и Ђула Ладоцки, у име Севернобачког управног округа начелник Округа Драги Вучковић, а у име Скупштине АП Војводине председник Иштван Пастор и потпредседници Смиљана Гламочанин Варга и Мирослав Васин.

Обраћајући се присутнима после екуменске литургије, коју су заједно служили свештеници Римокатоличке, Евангелистичке и Реформаторске цркве и представник Јеврејске општине Суботица, Бунфорд је, између осталог, рекао да на основу имена на спомен плочама можемо да видимо да жртве освете нису постали само Мађари наше општине, већ и наши суседи, пријатељи, познаници немачке, хрватске и српске националности и да се њих сећамо с пијететом.

- На прошлогодишњем летку ’Мементо’ наведено је 978 жртава. Од тада, захваљујући истраживањима које обављају историчари и архивисти, дакле стручњаци, нажалост ова бројка постала је већа. Овогодишњи 'Мементо 75' говори о 1017 имена, али ни ова цифра није коначна. С тога је наша обавеза да сваке године опет и изнова одамо почаст невиним жртвама општине Суботица. Чинимо то и због тога, да се никад више не понови то што се није ни смело догодити - поручио је Тивадар Бунфорд.

На Спомен гробљу код Багрема, у Бајмоку, Бунфорд је истакао да данашњим окупљањем и полагањем венаца одајемо дубоко поштовање невино страдалим жртвама режима са изгубљеним смерницама и да је време у којем је стари багрем био сведок, као и послератне године, обележило и одузимање живота без судског поступка и пресуде.

 13025_2.jpg

– Када би нам крошња багрема дочарала сва страдања можда би људи променили своју ћуд и живели у миру, слози, међусобно се помажући и поштујући једни друге. Али на жалост, крошња овог багрема је нема. Зато је наш задатак, да вођени досадашњим искуством јачамо свест људи о правим вредностима како се овакве недужне жртве и туга никада не би поновили – нагласио је Тивадар Бунфорд.

Поводом 75. годишњице погибије недужних жртава из 1944. и 1945. године у четвртак, 31. октобра 2019. године у цркви Светог Јурја на Сенћанском путу одржана је спомен-литургија.

 

 

Избори 2020
Медија-центар и Протокол
КОНТАКТ ЦЕНТАР 024
ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА
Плаћање картицама
Informator
Нацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице
Локални омбудсман
ЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТА
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Укидање печата
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Локална пореска администрација
Informator
Стратегија развоја