Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Одржано „Такмичење рисара“

13.07.2019.

Једна од најатрактивнијих манифестација у оквиру Дужијанце „Такмичење рисара“, одржана је данас на њиви поред цркве Светог Јосипа Радника, у Ђурђину. Дан је је започео плетењем ужади и традиционалним доручком спремљеним за рисаре који су ове године дошли из Хрватске, Мађарске, Босне и Херцеговине и околних села у Војводини. Након доручка заменик градоначелника Тимеа Хорват  звоном је означила да 28 рисарских парова, колико их се укупно надметало, може да почне са такмичењем.

12819_1.jpg

Тимеа Хорват је истакла да град Суботица са задовољством помаже ову манифестацију, чија је основна порука неговање традиције.

-Дивно је видети да учествује много деце не само из Војводине већ и из околних земаља, јер циљ и јесте неговати традицију, очувати је и пренети на будуће генерације – рекла је Тимеа Хорват.

Амбасадор Хрватске у Београду Гордан Бакота казао је да  је доручак на слами сензационалан осећај.

-Враћамо се на неки начин у прошлост. Цела манифестација је веома битна симболика коју треба сачувати као и све жетвене свечаности. Потребно им је дати и нову димензију туристичке атракције што би изазвало велико интересовање туриста и из Хрватске – рекао је Бакота.

Негујући традицију и обичаје „Такмичење рисара“ даје могућност повратка у прошлост, а истовремено буду и жељу за такмичењем, каже Маринко Пиуковић директор Удружења буњевачких Хрвата „Дужијанца“.

- Покушавамо да овим такмичењем рисара сачувамо све оно што је везано за рис, за Дужијанцу и да младим, који ће верујем наставити традицију, покажемо како се то некада радило - рекао је Маринко Пиуковић,

Председник Удружења буњевачких Хрвата „Дужијанца“, монсињор др Андрија Анишић нагласио је да у овој манифестацији није најважнија ношња, тамбураши, фолклор, мада има свега по мало, него управо рад и то онај тешки, рисарски.

-Желимо да овом манифестацијом, која је 51. по реду, почастимо своје прадедове који су на овај начин, који ми данас показујемо, зарађивали хлеб свагдашњи за себе и своју породицу – нагласио је Андрија Анишић.

Рисари су се, као што и обичај налаже, на њиви окупили већ у шест часова ујутру, а после плетења ужади и дочека гостију који су на њиву стигли на каруцама, уследила је смотра рисара и рисарски ручак: на трпези од сламе постављеној на њиви служена је сланина, хлеб, црни лук и кисело млеко.

Титулу најбољег рисарског пара и ове године понели су Стипан Кујунџић и Ружа Јухас.

Организатор манифестације „Такмичење рисара 2019“ је Удружење буњевачких Хрвата „Дужијанца“.

12819_2.jpg

 

Медија-центар и Протокол
КОНТАКТ ЦЕНТАР 024
Нацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице
ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА
ЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТА
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Укидање печата
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Informator
Наручивање докумената
Локална пореска администрација
Informator
Стратегија развоја
«Desiré»   (23.11.2019.-30.11.2019.)