Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Сточарске фарме конкурентније на тржишту

02.07.2019.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић обишли су имање Саше Синеша у Бикову, разговарали са пољопривредницима и чули њихове сугестије, предлоге и запажења који би, како сматрају, требало да се уграде у мере аграрне политике.

12796_1.jpg 

Домаћин Саша Синеш, чија фарма броји око 2.300 свиња и који обрађује око 160 јутара земље, истакао је да могућност права пречег закупа државног земљишта овдашњим сточарима много значи и да је већ сада осетан бољитак, али да их мучи осцилација у цени.

Министар Недимовић рекао је да држава ради на томе да отвори тржиште и на тај начин стабилизује цене.

- Верујем да ће отварање тржишта са Кином умногоме да допринесе стабилизацији цена. Већ имамо потражњу огромних количина свињског меса и уколико успемо да испоручимо трећину, направићемо озбиљан посао – казао је Недимовић.

Он је нагласио да је најважнија ствар у сточарству да сточари имају земљу за храну за потребе својих фарми.

- Донели смо одлуку да у будућности дајемо земљу у дугорочни закуп сточарима. Ове године то ће се односити на оне који гаје говеда и овце, а од следеће године то ће право да има и свињарски фонд. Идеја Министарства пољопривреде је да пољопривредници млађи од 40 година добију право пречега закупа земљишта, кроз измене Закона о пољопривредном земљишту. Наравно, после јавне расправе која ће трајати три-четири месеца – подвукао је Недимовић.

За неколико дана Влада би требала да донесе одлуку, како је најавио министар Недимовић и о цени откупа пшенице од 20 динара по килограму.

Према речима др Вука Радојевића ово јесте прави пример како државни органи сарађују са пољопривредницима, обилазећи пољопривредна газдинства попут овог у Бикову.

- Драго ми је што смо имали прилику да чујемо и пољопривреднике који су неколико година заредом користили субвенције од стране Покрајинског секретаријата. Аграрни буџет АП Војводине је значајнији него икада. За ове три године више од 7,5 милијарди динара директно је субвенционисано пољопривредним газдинствима, док је за сточарске фарме издвојено преко 230 милиона динара. Успели смо да за кратко време сточарске фарме учинимо ефикаснијим, рентабилнијим и у крајњем случају конкурентнијим на тржишту – рекао је Вук Радојевић.

Он је подвукао да Покрајина има довољно новца и позвао пољопривреднике из овог краја да активно прате конкурсне линије и да аплицирају.

Градоначелник Богдан Лабан се захвалио на подршци Републике и Покрајине и навео да град издваја значајна средства из буџета за суфинансирање кредита пољопривредника.

- Да није помоћи Републике и Покрајине сигурно не бисмо могли да урадимо скоро 100 километара атарских путева, да очистимо многе дивље депоније и уредимо каналску мрежу. Приоритет нам је да у будућности као град помогнемо наше пољопривреднике, јер Суботица јесте пољопривредни крај и од тог посла живе многе породице. Чинимо све да наше сеоске средине имају услове као градске – истакао је Богдан Лабан.

 12796_2.jpg

Медија-центар и Протокол
КОНТАКТ ЦЕНТАР 024
Нацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице
ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА
ЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТА
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Укидање печата
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Informator
Наручивање докумената
Локална пореска администрација
Informator
Стратегија развоја
Међународни фестивал фантазије и хорор филма (31.10.2019.-03.11.2019.)