Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Отворена изложба „Доситеј и српско Плавно 1769-2019“

08.06.2019.

Поводом 250 година од доласка Доситеја Обрадовића у Плавно – најсеверније насеље у Далмацији смештено на тромеђи Босне, Лике и Далмације,  недалеко од Книна – вечерас је у галерији Отвореног универзитета, уз пригодан културно-уметнички програм, отворена изложба „Доситеј и српско Плавно 1769-2019“, аутора Милорада С. Кураице. Изложбу је свечано отворио градоначелник Суботице Богдан Лабан.

12702_1.jpg 

Милорад Кураица је, обраћајући се присутнима, навео да је Доситеј Обрадовић свој просветитељски и књижевни рад започео средином априла 1761. године у српској Далмацији и да пре 250 година великан и бесмртни Доситеј „златном ногом ступи на ужарено тло“ Плавна.

- Доситеју Обрадовићу пуно дугује српска култура, али му се српски народ у Далмацији приклања са посебном захвалношћу. Управо из тог разлога, са покушајем да се његов лик и дело трајно не изгубе у спомену овдашњег, далматинског српског народа, организовано је ово дружење и изложба у спомен Доситејевом путу кроз Далмацију и, посебно, кроз моје родно Плавно, нажалост, сад готово пусто – подвукао је Кураица.

Уз констатацију да је Богдан Лабан први градоначелник Суботице који присуствује једном догађају који организује Завичајно удружење „Далмација“, основано 2010. године, Милорад Кураица је рекао да је изложба део пројекта „Плавно-Доситеј-Братска кућа“ и да верује да ће 2020. године, на Спасовдан, у селу Плавно бити отворена уређена „Братска кућа“, у којој је Доситеј становао, и у њој постављена трајна поставка ове изложбе.

Изложба Милорада Кураице „Доситеј и српско Плавно 1769-2019“ подсећа нас на великог српског просветитеља који је од средине 1769. до пролећа 1770. године боравио у месту Плавно – у северној Далмацији – где је као учитељ образовао српску децу, истакао је градоначелник Лабан и додао да су на фотографијама забележени детаљи Плавна који сведоче о Доситејевом боравку и учитељовању и чине битну карику у његовом просветитељском животу.

- Доситеј је црквеном учењу супротставио разум, материјални свет, науку и просвећени ум. Веровао је у моћ разума и науке, за њега је наука била изнад свега, изнад свих традиција и веровања. Његов животни пут најбоље показује шта заблуде могу да учине од човека, али и како добра воља и напор могу допринети да се много шта научи и буде од користи своме народу. Доситејеве мисли и рад окренути су образовању српског народа и оснивању школа, његово начело је да наука мора доспети до најзабаченијег српског села, а његове снажне поруке: ’Идућ учи, у векове гледа’ и ’Књиге, браћо, књиге, а не звона и прапорце’, актуелне су и данас – нагласио је, отварајући изложбу, Богдан Лабан.

Свима који су помогли пројекат „Плавно-Доситеј-Братска кућа“ Милорад С. Кураица је, на крају свечаности, уручио захвалнице. Изложба „Доситеј и српско Плавно 1769-2019“ трајаће до 16. јуна 2019. године. Организатор изложбе је Завичајно удружење „Далмација“, из Суботице.

 12702_2.jpg
Детаљи са отварања изложбе и „Братска кућа“ у селу Плавно

 

Избори 2020
Медија-центар и Протокол
КОНТАКТ ЦЕНТАР 024
Е-мејл за пријем електронских фактура
ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА
Плаћање картицама
Informator
Нацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице
Локални омбудсман
ЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТА
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Укидање печата
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Локална пореска администрација
Informator
Стратегија развоја