Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Вести из образовања

Одржан јавни час на тему вршњачког насиља

24.05.2019.

Јавни час на тему „Улога народних посланика у спречавању вршњачког насиља” на коме су се  чуле анализе фактора који доприносе овом проблем, али и начини да се побољша безбедност младих у различитим локалним заједницама у Србији одржан је  данас, у Плавој сали Градске куће.  На овом часу учествовали су представници града Суботице, школа, полиције, Центра за социјални рад, комуналне полиције, Црвеног крста и ученици Хемијско-технолошке школе.

12641_1.jpg 

Члан Градског већа задужена за област образовања Наташа Алексић нагласила је да град Суботица  има  сјајну сарадњу са свима који се баве проблематиком вршњачког насиља.

– Школе су обучене да реагују уколико се појави вршњачко насиље и у нашем граду, за сада, нема великих проблема. Кроз разговор са ученицима јасно је да се  њихово виђење вршњачког насиља и виђење нас одраслих који смо прошли едукације разликују – рекла је Наташа Алексић.

Циљ овог пројекта који спроводи  Центар за истраживање јавних политика је да се унапреди сарадња локалног и националног нивоа власти, пре свега актера на локалном нивоу и народних посланика у развијању одговора на узроке вршњачког насиља и да се младим људима који треба да уђу у свет одраслих приближи начин на који могу да се укључе у доношење одлука у вези са питањима од њиховог интереса.

– Овај пројекат реализујемо у три локалне средине у Србији – Аранђеловцу, Земуну и Суботици. Спровели смо истраживање у овим срединама и важно је напоменути да се ставови ученика и ученица и представника локалних власти разликују када је у питању вршњачко насиље – казао је Филип Стојановић истраживач у Центру за истраживање јавних политика.

Представници локалних институција, навео је, сматрају да је вршњачко насиље израженије код основаца него код средњошколаца и да је присутније вербално и „сајбер“ насиље.  

– Ученици виде позитивну школску климу и сарадњу родитеља и наставника у решавању ових проблема, док народне посланике не виде као факторе у решавању – рекао је  Стојановић.

Програмом превенције вршњачког насиља, према речима волонтера Црвеног крста Суботица Предрага Милановића, кроз вршњачку едукацију обухваћено је 1.500 ученика од првог до трећег разреда основних школа.

– Програм има за циљ да промовише здраве стилове живота, да пробуди сензибилитет код младих људи на различитости, на све видове злостављања, да се створи осећај за оне који пате, који имају проблема било које врсте. Пут ка спречавању насиља неопходно је започети што раније и планирамо да од наредне школске године почнемо сарадњу и са предшколским установама – објаснио је Милановић.

Јавни час је одржан уз подршку ОЕБС и града Суботице.

ПОПИС 2022
Изборна комисија Града Суботице

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIImunizacijaМедија-центар и ПротоколПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града Суботице

План Развоја АП Војводине
 Локална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура Суботице

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

 
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator

Стратегија развојаЛице задужено за  заштиту података