Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Градоначелник Лабан посетио суботичке четворке

31.01.2019.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан и секретар Секретаријата за друштвене делатности Јасмина Стевановић посетили су данас Миру (29) и Младена Крстића (39) који су 13. новембра 2018. године постали родитељи Меланије, Димитрија, Божидара и Захарија, првих четворки рођених у Србији после седам година. Бебе су на свет дошле царским резом, у Београду, у ГАК „Народни фронт“, а после скоро два и по месеца боравка на Одељењу неонатологије те гинеколошко-акушерске клинике ових дана су стигле у Суботицу и свој дом. Градоначелник је у име града Суботице и у своје име породици Крстић честитао принове, пожелео им пуно здравља и среће у животу и уручио поклоне: 70 пакета пелена, исто толико пакета влажних марамица и 50 кутија дохране неопходне за исхрану беба.

12374_1.jpg 

Уз констатацију да су поклони у виду дохране и пелена за бебе били њихова жеља, јер им је то, како су у контакту са надлежним градским службама навели, у овом тренутку најпотребније, градоначелник је у срдачном разговору са срећним родитељима рекао да се суботичка локална самоуправа бори да Суботица буде град деце, град младих.

– На нивоу државе издвајају се значајна средства за прво, друго, треће и четврто рођено дете. Покрајина уводи низ нових мера за подстицање наталитета, али и суботичка локална самоуправа и те како води рачуна, прати и унапређује мере популационе политике које имају за циљ да се – кроз различите услуге, али и развој одговарајуће инфраструктуре – родитељи охрабре за проширење породице и подстакну да остану и подижу децу у нашем граду – истакао је Богдан Лабан.

Он је подсетио да град Суботица за подршку рађању и родитељству, односно за покушај вантелесне оплодње, издваја око милион динара, и да се издваја и за родитељски додатак за прво рођено дете у износу од 10.000 динара.

– Такође, опредељујемо средства за једнократну новчану помоћ трудницама у износу од 15.000 динара и у ту сврху планирано је за ову годину близу 30 милиона динара. Град финансира и трошкове боравка  у предшколској установи за треће и четврто дете. На овај начин желимо да подстакнемо будуће родитеље да се определе за овај племенити позив – рекао је градоначелник Лабан.

У овом савременом свету и брзом темпу живота, додао је, тешко је потпуно се посветити детету, а ви немате једно, већ петоро деце.

– То је велика одговорност и захтева пуно непроспаваних ноћи и много одрицања. Моја врата су за вас увек отворена и ту смо да вам помогнемо све што можемо – нагласио је Богдан Лабан.

Мајка Мира је изјавила да је тек пола сата након порођаја схватила да је родила четворке, да је била јако срећна, али да је на моменте осећала и страх, с обзиром на то да је трудноћа била ризична.

- Све се, срећом. добро завршило. Бебе су здраве и несташне, посебно Димитрије и Меланија. Уз пуно љубави и помоћ бака мислим да ћемо се снаћи. Нека су нам они само живи здрави – рекла је радосна мајка.

Захваљујући се градоначелнику и његовим сарадницима на посети, Младен Крстић је казао да су, упркос великим обавезама, ово за њега и његову породицу најсрећнији тренуци у животу.

– Бебама је за пресвлачење дневно потребно најмање по пет пелена, што значи да за један дан употребимо више од 20 пелена. Дневно користимо по једну кутију дохране од 400 грама, коју није лако набавити јер је реч о производу одређене марке за превремено рођене бебе. У овом моменту најпотребнији су нам пелене и дохрана – казао је тата Младен.

Сазнавши за посету градоначелника овој сада многочланој фамилији, ЗУ Апотека Лили дрогерије прикључила се помоћи породици донацијом у виду козметике за негу беба и за осмогодишњег сина Василија, који се највише обрадовао својој сестри и браћи, а књижара Фора 4 даровала је Василија школском опремом и прибором. Пословни инкубатор Суботица поклонио јe ваучер у вредности од 20.000 динара који породица Крстић може да искористи у „Тргопромету“.

Иначе, Меланија, Димитрије, Божидар и Захарије прве су четворке рођене у Србији после седам година. Пре њих рођене су четворке у породици Михајловић у Сурчину. Дуња, Маша, Маја и Душан Михајловић прошле године пошли су у први разред основне школе.

12374_2.jpg 

                          

Медија-центар и Протокол
КОНТАКТ ЦЕНТАР 024
Плаћање картицама
Informator
Нацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице
ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА
ЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТА
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Укидање печата
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Локална пореска администрација
Informator
Стратегија развоја