Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
Exchange 5
Актуелности

Одржана комеморацијама жртвама из 1944. и 1945. године

02.11.2018.

На Сенћанском гробљу, код споменика „Птица сломљених крила“, одржана је комеморација невино страдалим жртвама из 1944. и 1945. године. Венце на споменик „Птица сломљених крила“ у име суботичке локалне самоуправе положили су градоначелник Суботице Богдан Лабан и председник Скупштине града Тивадар Бунфорд, у име Скупштине АП Војводине председник Иштван Пастор и потпредседница Снежана Седлар, а у име Покрајинске владе покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова, Предраг Вулетић.

 12205_1.jpg

Венце на споменик положили су и амбасадор Мађарске у Београду Атила Пинтер и генерални конзул Мађарске у Суботици Јанош Бабић, представници генералног конзулата Републике Хрватске у Суботици, конзули Михаел Томшић и Хрвоје Вуковић, представници националних савета мађарске, хрватске, немачке и буњевачке националне мањине, као и представници неколико политичких партија и удружења.

Обраћајући се присутнима после екуменске литургије, коју су заједно служили свештеници Римокатоличке, Евангелистичке и Реформаторске цркве и представник Јеврејске општине Суботица, Тивадар Бунфорд је подсетио да је на зиду код споменика „Птица сломљених крила“, 26 мермерних плоча са 852 имена жртава, на основу података из 2003. године, али да се,  како је рекао, овај жалостан списак имена на основу истраживања током протеклих 15 година проширио за  још 158 имена жртава.

Ако само површно погледамо списак имена жртава, истакао је, на основу њихових имена и година живота може се установити да тадашња окрутна осветничка офанзива није никога поштедела ко је био жигосан као „ратни злочинац“, „издајник“ или „непријатељ народа“.

12205_2.jpg

– Уопште није било битно да ли се ради о једној дванаестогодишњој девојчици или о осамдесетогодишњаку. Починиоцима крвне освете није било битно да ли је особа била Мађар, Немац, Хрват, Србин или неке друге националности- сваког кога су они сматрали непријатељем депортовали су и погубили! Због тога одајемо почаст не само жртвама мађарске националности већ и грађанима других националности! И сада – као и приликом досадашњих комеморација – наша сећања на жртве немају за циљ да призивају освету, већ су у служби помирења – нагласио је Бунфорд.

Из Суботице и из 19 околних насеља депортовали су људе и погубили их, многе су пре погубљења на окрутан начин мучили, истакао је Бунфорд, и додао да о овим стравичним злочинима из пристојности детаљније не би желео да говори.

– Сва ова стравична дешавања била су пре 74 године и сада су не само брачни другови, браћа и сестре жртава већ и њихова деца преминула. Наша је обавеза да се даље старамо и да негујемо успомену на жртве и да то предамо младој генерацији – поручио је Тивадар Бунфорд.

12205_3.jpg

Данас је и на Спомен гробљу код Багрема, у Бајмоку, одржано сећање на недужне жртве стрељане 2. новембра 1944. године. Комеморативни скуп одржан је и у Чантавиру.

 

 

 

ИЗБОРИ ЗА  ЧЛАНОВЕ САВЕТА  МЕСНИХ ЗАЈЕДНИЦА
Медија-центар и Протокол
КОНТАКТ ЦЕНТАР 024
Нацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице
ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА
ЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТА
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Укидање печата
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Informator
Наручивање докумената
Локална пореска администрација
Informator
Стратегија развоја
Фестивал европског филма «Палић»   (20.07.2019.-26.07.2019.)