Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
Актуелности

Положен камен темељац за Мађарски културни центар на Палићу

27.10.2018.

На Палићу је данас положен камен темељац за Мађарски културни центар. Објекат се гради у Бохињској улици, простираће се на око 800 квадратних метара и део је пројекта „Colourful Cooperation“ („Разнобојна сарадња“) вредног 3,7 милиона евра који се реализује у оквиру европског Интеррег-ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија. У оквиру истог пројекта гради се и Српски културни центар у Морахалому. Радови су у завршној фази и отварање објекта очекује се почетком наредне године.

12195_1.jpg 

Подсекретар у Секретаријату за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Војновић рекао је, обраћајући се присутнима, да реализација овог пројекта даје снажан подстицај развијању укупних културних веза између српског и мађарског народа и да успешна реализација и постигнути резултати оправдавају добре локалне иницијативе које имају за циљ да умање периферност овог пограничног подручја.

Како је подсекретар навео, несумњиви значај огледа се, поред осталог, у омогућавању додатног активирања привредних и туристичких потенцијала овог подручја у циљу креирања бољег пословног окружења за инвестиционе пројекте и стварање бољих услова за живот грађана.

 12195_2.jpg

- Град Суботица и Палић, поред тога, добијају још један простор за учвршћивање нашег међусобног поверења на регионалном нивоу, што чини важну претпоставку и за друге активности које нас у наредном периоду очекују – закључио је Војновић.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан истакао је да је полагање камена темељца за изградњу Мађарског културног центра важан догађај како за град Суботицу и Палић, тако и за Србију, Мађарску, али и цео регион, и да ће овај објекат у будућности представљати тачку сусретања, центар сарадње наша два града, наших народа, наших држава.

 12195_3.jpg

– Вековима влада мишљење да граница значи поделу. Следећи политике наших влада, председника Вучића, и премијера Орбана, ми у Суботици на то гледамо другачије. Уместо да граници допустимо да нас подели, ми градимо мостове који нас повезују. Јер имамо много заједничког. Заједничку визију, заједнички циљ. Прекограничну културу, прекограничну економију и  прекогранични дух блиске сарадње – нагласио је градоначелник Лабан.

Градњом Мађарског културног центра, додао је, ми јасно стављамо до знања да наша два народа у будућности желе унапређење свих врста односа, заједничке економске подухвате, размену културних пројеката, размену знања, бољи живот за нове генерације.

Заменица градоначелника и одговорни менаџер пројекта „Разнобојна сарадња“ Тимеа Хорват сматра да је реализација овог пројекта веома значајна јер ће се прекогранична сарадња између српског и мађарског народа одвијати на вишем културном нивоу.

 12195_4.jpg

- Упознајући се, створићемо шансу да више научимо о својој култури, уметницима, историји... Мислим да смо, самим тим, изградили један мост који ће приближити и у економском, и у туристичком, и у културном смислу народе с обе стране границе – оценила је Тимеа Хорват.

Градња објеката са српске и мађарске стране један је од пет Интеррег-ИПА пројеката из програма прекограничне сарадње Мађарске и Србије за период 2014-2020. Објекат који се гради у Бохињској улици вредан је 77 милиона динара, а биће завршен на лето 2019. године.

Поред оснивања Српског културног центра у Морахалому и Мађарског на Палићу, циљеви пројекта „Разнобојна сарадња” су и развој свеобухватне културне стратегије за цео мађарско-српски погранични регион, покретање онлајн центра за информације и вести на српском и мађарском језику и интегрисање Новог Сада, будуће европске престонице културе и окружних региона, у културни и туристички живот српско-мађарског пограничног региона.

12195_5.jpg

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024
Нацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице
ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА
ЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТА
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Informator
Наручивање докумената
Локална пореска администрација
Informator
Стратегија развоја