Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
Актуелности

Обележена 150. годишњица Музичке школе

18.10.2018.

Музичка школа Суботица вечерас је, концертом у Синагоги на коме су наступили њени некадашњи ученици – Рита Кинка (клавир), Лаура Леваи Аксин (флаута), Саша Штулић (тенор) и сестре Ноеми и Енике Герег (клавирски дуо) – прославила 150. годишњицу постојања и рада. На централној свечаности обележавања јубилеја присутнима у Синагоги обратили су се потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине ‒ националне заједнице Михаљ Њилаш, градоначелник Суботице Богдан Лабан, председник Скупштине града Тивадар Бунфорд и директор Музичке школе у Суботици, Драгана Николић.

12181_1.jpg 

Михаљ Њилаш је подвукао да су Музичку школу у Суботици њен посвећен рад и многи успеси довели до тога да се она универзално препознаје као један од кључних чинилаца традиционално богатог културног живота Суботице.

12181_2.jpg

– Развијена концертна делатност, наставници посвећени педагошком раду и успеси ученика на такмичењима, с једне стране, као и богата прошлост и дуга традиција, с друге стране, залог су да ће Музичка школа у Суботици наставити да негује талентоване генерације, како је то и до данас чинила – рекао је, између осталог, Михаљ Њилаш.

Градоначелник Богдан Лабан је рекао да постоје догађаји који остављају траг, белег у времену и неизбрисив су део историје једног града, да је велико задовољство рећи да је данашњи јубилеј управо такав догађаj и да је прича о Музичкој школи почела пре 150 година.

– Свих ових година и све ово време одрастања, стасавања, сазревања једне установе обележила је мудрост и способност да се препознају најбољи правци развоја школе. Ово је јубилеј који је од изузетног значаја не само за школу и град Суботицу него и за државу Србију и  регион. Музичка школа је институција која пружа изузетан и трајан допринос развоју града, и овом приликом желим да изразим захвалност јер су учесници свих важних градских манифестација, али и многих реномираних манифестација које промовишу град у земљи и иностранству – истакао је Богдан Лабан.

12181_3.jpg

Улагање у образовне установе један је од приоритета суботичке локалне самоуправе, подсетио је градоначелник и додао да је веома задовољан због чињенице да је један велики друштвени пројекат, покренут пре неколико година из Републике, а уз велику подршку покрајинске Владе, који се односи на обнову образовних, здравствених и социјалних установа, на најбољи могући начин спроводи и на локалном нивоу и да тај пројекат у многим градовима, а у Суботици поготово, даје резултате.

– Претходних неколико година унапредили смо функционисање образовних установа кроз унапређење услова рада и квалитета образовно-васпитног процеса. Трудимо се да услови у којима образовне установе раде буду на високом нивоу. И протекле године помогли смо да се у Музичкој школи побољшају услови у којима се деца школују јер је у заједничком интересу свих нас да амбијент једне овакве школе буде достојан њеног реномеа – нагласио је градоначелник Лабан.

Тивадар Бунфорд је, поред осталог, казао да је поносан што се јубилеј Музичке школе обележава у суботичкој Синагоги која је, како је навео, ове године засјала пуним сјајем, као исполиран и до савршенства избрушен драгуљ материјалне и духовне културе.

12181_4.jpg 

– Вечерас ћемо имати част да чујемо ученике Музичке школе који су израсли у познате и признате уметнике, а сав свој напор и труд уложили су у сопствени развој и напредак, поносни што су потекли управо из Музичке школе у Суботици. Желим да се захвалим ђацима, професорима и директорици те школе, јер константно учествују у културном животу града Суботице, истичући задовољство што могу да буду  део сваког, за град битног дешавања. Управо из ових разлога полажем наду у даљу успешну сарадњу – рекао је Тивадар Бунфорд. 

Уз захвалност свима који су дали допринос обележавању 150. годишњице постојања и рада Музичке школе, Драгана Николић је рекла да ће 2018. година и даље бити у знаку великог јубилеја који ће се обележити низом концерата, вечерима камерне музике и наступима ученика и матураната.

12181_5.jpg

Музичка школа у Суботици, основана 1868. године, савремена је и једна од најбољих образовних установа у земљи. Уз Прву српску музичку школу „Стеван Мокрањац“ у Београду, Музичка школа у Суботици сматра се најстаријом на овим просторима. Из ње су до сада изашли бројни врхунски музичари.  По много чему је јединствена, па и по томе што је једина музичка школа у земљи која има наставу на српском и мађарском језику.

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024
Нацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице
ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА
ЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТА
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Informator
Наручивање докумената
Локална пореска администрација
Informator
Стратегија развоја