Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Обука за школе учеснице пројекта „Прекогранична интеркултурална сарадња“

12.10.2018.

У оквиру пројекта „Прекогранична интеркултурална сарадња образовних институција Републике Србије и Републике Хрватске“, који Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Министарство знаности и образовања Републике Хрватске спроводе заједно са Нансен дијалог центром Србија и Нансен дијалог центром Осијек, у Гимназији „Светозар Марковић“ отворена је обука планирана за школе учеснице у пројекту која се у тој школи одржава од 12. до 14. октобра 2018. године.

 12175_1.jpg

Циљ пројекта је развијање интеркултуралне сарадње, међусобног поштовања и уважавања, толеранције у интеркултуралним срединама и превенција насиља, а школе учеснице су ОШ „Јулија Бенешића“ (Илок), ОШ „Матија Губец“ (Таванкут), Гимназија „Светозар Марковић“ (Суботица) и Прва средња школа (Бели Манастир).

Секретар Секретаријата за друштвене делатности Градске управе града Суботице Јасмина Стевановић изјавила је, тим поводом, да је наша обавеза, као одговорне локалне самоуправе, да пратимо и подржимо све напоре Министарства да школе и са образовног и са васпитног аспекта утичу на спречавање насиља, разумевање једних према другима и развијање одговорности и према вршњацима, и према друштву.

– У том смислу, интеркултуралној сарадњи претходи интеркултурално васпитање, које се не може остварити уколико немамо свест о сопственом идентитету. Управо свест о значењу властите културе дозвољава нам да препознамо различитости. Зато ћу бити слободна да кажем да ћемо, као локална самоуправа, подржати све идеје и акције у којима ћемо васпитати и образовати нашу децу да развијају свој национални и културни идентитет, јер свест о властитом идентитету даје нам и јача способност да имамо добру перцепцију стварности, прихватимо најпре себе, а потом прихватимо и друге – нагласила је Јасмина Стевановић

Присутнима се обратио и начелник Школске управе Сомбор, Борислав Станичков, који је истакао да је за нас изузетно битна и драгоцена прекогранична сарадња, као и сусрети и искуства, у нашим настојањима да се прикључимо Европској унији.

– Не треба посебно наглашавати колико ово има одјека код наших професора и ученика, а теме које су актуелне код нас актуелне су и у Републици Хрватској.  Можемо да кажемо да је Школска управа Сомбор, управа која покрива школе у којима се настава одвија на пет језика. Поред тога, имамо и наставу на два говора и по томе смо јединствени у Републици Србији. Имамо и срећу и да градске власти у Суботици и Сомбору пуно улажу у образовање и  просвету и због тога је ова сарадња нама драгоцена и добит за наредне активности – рекао је Станичков.

У оквиру пројекта већ су реализоване активности које подразумевају консултативне састанке, округле столове, семинаре за школе учеснице. Циљ ових активности јесте размена искуства и примера добре праксе у области превенције насиља, успостављања интеркултуралног дијалога, развијања вештина медијације и успостављања дијалога.

12175_2.jpg

Програм рада:

 

Медија-центар и Протокол
КОНТАКТ ЦЕНТАР 024
Плаћање картицама
Informator
Нацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице
ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА
ЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТА
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Укидање печата
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Локална пореска администрација
Informator
Стратегија развоја