Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Вести из образовања

У Градској кући одржан састанак поводом интеграције миграната и избеглица у образовању

28.09.2018.

Чланови Градског већа задужени за област социјалне заштите и образовања, Илија Ђукановић и Наташа Алексић, састали су се данас, у Плавој сали Градске куће са делегацијама Европске организације синдиката образовања, Европске федерације послодаваца за сектор образовања, Синдиката за образовање Србије и представницима школа које су обухваћене пројектом образовања деце миграната.

12147_1.jpg 

Ђукановић је, тим поводом, изјавио да у Прихватном центру за мигранте у Суботици има педесет миграната и мигранткиња, од тога 13 деце која ће од следеће недеље поново бити укључена у образовни систем.

– Веома је битно што ће Европска организација синдиката заједно са представницима Синдиката за образовање у Србији и суботичким школама које учествују у образовању миграната путем разговора и интервјуа доћи до одређених врста сазнања о начину образовања деце миграната у Суботици. Важно је рећи да школска 2017/2018. година организована у целости у Прихватном центру. Од следеће седмице наставници ће два пута долазити у Прихватни центар, а два пута недељно деца ће да иду на наставу у ОШ ’Јован Микић’. Ово ће бити један нови и веома значајан корак ка приближавању деце миграната и њихових родитеља нашим грађанима – истакао је Илија Ђукановић.

Менторка Школске управе Сомбор за градове Суботицу и Сомбор,  који организују наставу у Прихватном центру рад са децом мигрантима, Бранка Бешлић, подсетила је да су прошле школске године четири основне школе биле укључене у образовање деце миграната нижих разреда и две школе за више разреде.

– Ове  школске године наставници из три основне школе из Суботице одлазиће у Прихватни центар где ће да се одвија настава за децу мигранте, а једна школа ће да буде домаћин ученицима мигрантима. Очекујемо да се и ове године настава успешно одвија – казала је Бранка Бешлић.

Професор Нихад Бунар са Штокхолмског универзитета годинама се бавио питањима деце миграната и избеглицама у свету и приликом посете Суботици нагласио је да је импресиониран начином како се води рачуна о образовању деце миграната у Суботици и Србији.

Присутнима се обратила и Паула Камили, из  Европског синдикалног комитета за образовање, која је рекла да њена организација представља 132 синдиката из 48 земаља, што је укупно 11 милиона наставника и едукатора почев од предшколског па до високог школства.

– У оквиру пројекта имамо одговорност да посматрамо и простудирамо све оно што је укључено у интеграцију миграната у образовање – рекла је Паула Камили.

Председница синдиката за образовање Србије, Валентина Илић, навела је да у Србији има око 3.360 деце миграната који су укључени у систем образовања у 33 школе. Она је још једном подвукла да је изузетно битно да деца  која су у транзицији уђу у систем и постану део формалног начина образовања и едукације у земљи.

ПОПИС 2022
Изборна комисија Града Суботице

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIImunizacijaМедија-центар и ПротоколПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града Суботице

План Развоја АП Војводине
 Локална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура Суботице

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

 
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator

Стратегија развојаЛице задужено за  заштиту података