Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
Актуелности

Суботица добија Регионални иновациони стартап центар

10.09.2018.

До краја године Суботица би требало да добије Регионални иновациони стартап центар, будући да је у понедељак потписан уговор о додели нешто више од 40 милиона динара за реализацију овог заједничког пројекта Града Суботице и Економског факултета.

12102_1.jpg 

Регионални иновациони стартап центар, који има за циљ унапређење иновационог и предузетничког потенцијала у Севернобачком округу, биће смештен у бившој згради Института, односно садашњој пословној згради Економског факултета у Суботици. Према речима др Александра Грубора, декана ове високошколске установе, пројектом су предвиђене три фазе, од чега прва подразумева пренамену и адаптацију око 800 квадрата простора, тачније приземља и првог спрата зграде.

- На приземљу ћемо имати салу за састанке, велику конференцијску салу, затим такозвани ’open space’ и кафетерију за дружење студената и предузетника. На првом спрату је предвиђено шест кабинета за будуће предузетничке тимове, јер ће сваки кабинет бити опремљен за по четворо људи. Поред тога, предвиђена су два coworking простора у којима ће моћи да послује 22 фриленсера и још једна сала за састанке у којој ће предузетници моћи да угосте своје пословне партнере. Пројектом је предвиђена и једна мања сала за обуке, намењена за едукацију студентата и презентацију успешних предузетника из нашег града и окружења, те две скајп говорнице за комуникацију путем скајпа - изјавио је за портал  subotica.com Александар Грубор.

Нареднe две фазе подразумевају опремање просторија савременом опремом, а потом оперативно функционисање центра и реализацију свих активности које су предвиђене за прву годину пословања. Како наш саговорник истиче, Регионални иновациони стартап центар биће намењен свим студентима и младим предузетницима који су оријентисани на пословне подухвате првенствено наслоњене на информационе технологије.

- Искуство нам говори да су инжењери у ИТ сектору одлични, али да им фали бизнис логика, те тако имамо гомилу примера да ИТ инжењери у својим тимовима ангажују студенте Економског факултета који су завршили маркетинг, менаџмент или финансије. Из овог разлога, центар неће бити намењен само студентима Економског факултета, већ и студентима Високе техничке школе, Грађевинског факултета и свим младим предузетницима, за које се надамо да ће се управо овде умрежити и створити мултидисциплинарне тимове, тако да синергијом знања и искуства развију добар пословни подухват - истакао је др Грубор.

Приликом развијања првих пословних подухвата, студентима и младим предузетницима на располагању ће бити професори, наставници и консултанти који иза себе већ имају одређено предузетничко искуство, како би им што боље помогли у прединкубационом периоду подухвата.

- Ментори могу да буду само они који су прошли кроз период инкубације предузећа које је покренуло пословни подухват и прошло три године најрањивијег дела управљања пословањем. Осим ментора, на располагању ће им бити консултанти и предузетници из Суботице, Новог Сада, Београда, али и из земаља окружења. Суштина је да се спречи одлив пословних подухвата из нашег града ка другим центрима. Ако гледамо нашу државу, то је превасходно Нови Сад, а ако посматрамо друге државе онда су то Мађарска и Хрватска. Наш циљ је да овде створимо услове, да им дамо подршку у прединкубационом периоду, приликом генерисања и евалуације идеје, те развоја подухвата - поручио је декан Економског факултета.

12102_2.jpg 

Након потписивања уговора, који су данас у Влади Србије потписали министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, помоћница градоначелника Суботице Загорка Панић и декан Економског факултета др Александар Грубор, Министарство за иновације и технолошки развој има рок од осам дана да изврши трансфер средстава, након чега би у што краћем року требало да буде расписана јавна набавка. Све три фазе пројекта требало би да буду реализоване до краја године, када ће Суботица добити Регионални иновациони стартап центар.

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024
Нацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице
ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА
ЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТА
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Informator
Наручивање докумената
Локална пореска администрација
Informator
Стратегија развоја