Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
Exchange 5
Актуелности

Наводњавање кључно за развој пољопривреде

11.05.2018.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, председник Владе АП Војводине, Игор Мировић, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић и градоначелник Суботице Богдан Лабан обишли су данас Регионални подсистем за наводњавање „Тиса-Палић“, у насељу Габрић, код Суботице. Овај подсистем је један од 11 пројеката који се финансирају из Програма за наводњавање – Абу Даби фонда у Војводини. Радови на подсистему вредни су 4.748.042 евра.

 11839_1.jpg

Ана Брнабић је рекла да ће на крају мандата Владе на чијем је челу пољопривреда у Србији изгледати потпуно другачије, да ће бити отпорнија на временске прилике и климатске промене и да ће се тада, уместо тренутних три одсто, у Србији наводњавати најмање осам одсто пољопривредног земљишта, односно под наводњавањем ће бити више од 100.000 хектара уместо садашњих 24.000 хектара.

Регионални подсистем за наводњавање „Тиса-Палић" један је од 11 пројеката који се финансирају из Програма за наводњавање – Абу Даби фонда у Војводини, а у оквиру тог фонда финансирају се и три пројекта у централној Србији, навела је Ана Брнабић, и подсетила да се подсистем „Тиса Палић“ снабдева водом из реке Тисе и да је део регионалног хидросистема Северна Бачка.

Последице прошлогодишње суше показале су у којој мери пољопривреда није опремљена да се носи са климатским променама, што је био повод да се крене са интензивним разговорима како променити правац развоја српске пољопривреде како би била што отпорнија на временске непогоде, подвукла је она и додала да је, осим наводњавања, важна и електрификација поља, како би се струја довела до сваке њиве, као и набавка радарских противградних система, како бисмо се аутоматски заштитили.

Указала је и на значај дигитализације у пољопривреди, и подсетила на то да је пре неколико месеци отворена прва дигитална фарма у Србији, у оквиру које пољопривредници одређеним данима могу да се упознају са новим технологијама у пољопривредној производњи.

Председница Владе најавила је да би у септембру требало да буде постављен камен темељац за зграду Биосенс института у Новом Саду.

Према њеним речима, представници тог института ускоро ће у Бриселу потписати споразум о коришћењу података са сателита, где се налазе све информације о квалитету земљишта, влажности, што ће омогућити стручњацима да саветују наше пољопривреднике како да примене нова знања.

Брнабић је нагласила да наша земља може да буде европски шампион у пољопривреди.

Игор Мировић је истакао да је Покрајинска влада прошле године издвојила 126 милона динара за припрему пројектне документације и да је ЈП ’Воде Војводине’ формирало посебно пројектно одељење.

– Циљ је да ове и наредних година на готово 30 локација реконструишемо двонаменске и регионалне системе и створимо услове за наводњавање у АП Војводини. Када се заврши пројекат, очекујемо да на 50.000 до 60.000 хектара имамо припремљену основу како би пољопривредни произвођачи могли да повлаче воду до својих њива – рекао је Мировић и додао да ће радови на подсистему „Тиса-Палић" бити завршени до краја јула.

Регионални подсистем за наводњавање „Тиса-Палић“ обезбеђује воду за наводњавање 15.000 хектара на подручјима града Суботице и општина Сента, Кањижа и Бачка Топола, као и за индустрију и за освежење воде у језерима Палић и Лудаш.

 11839_2.jpg

Медија-центар и Протокол
„Opti-Bike“- анкета о употреби бицикла
КОНТАКТ ЦЕНТАР 024
Нацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице
ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА
ЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТА
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Укидање печата
Пробни попис 2019
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Informator
Наручивање докумената
Локална пореска администрација
Informator
Стратегија развоја
Ноћ музеја (18.05.2019.-19.05.2019.)