Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
Актуелности

Одржана 3. ванредна седница Скупштине града

02.03.2018.

На 3. ванредној седници Скупштине града Суботице, одржаној у Великој већници Градске куће, већином гласова одборника усвојена је једина тачка дневног реда: доношење Одлуке о постављању споменика Матији Корвину. Споменик Матији Корвину, властелину овога краја, поводом 560. годишњице његовог крунисања за угарског краља поставиће се у Суботици, у улици Матије Корвина 8, испред ограде Рајхлове палате.

11704_1.jpg 

Споменик у виду препознатљиве фигуре Матије Корвина поставиће се на постаменту који ће се израдити према Идејном пројекту предузећа „Суппорт“ д.о.о. Суботица и у складу са решењем Међуопштинског завода за заштиту споменика културе Суботица.

Текст спомен обележја на постаменту је: „Matthias Rex (1458-1490)“. На бочној страни постамента монтираће се спомен-плоча са текстом исписаним на српском језику ћириличним писмом, на мађарском, хрватском и енглеском језику: „Споменик Матији Корвину је поставио 2018. године Чакањ Лајош уз сагласност Града Суботице“.

Средства за постављање Споменика обезбедиће подносилац захтева за постављање Споменика. О одржавању Споменика стараће се Јавно предузеће за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање Суботица. Постављање Споменика извршиће се по прибављеној сагласности Министарства културе и информисања.

Комисија за подизање и одржавање јавних споменика на територији града Суботице је на седници одржаној 21. фебруара 2018. године донела закључак о прихватању предлога подносиоца захтева Лајоша Чакања из Суботице, улица Матије Корвина 7-8, о подизању споменика Матији Корвину.

Чакањ се обратио Комисији за подизање и одржавање јавних споменика на територији града Суботице 19. фебруара 2018. године са захтевом за дозволу подизања споменика Матији Корвину. У захтеву је навео да је Корвин био властелин овог краја, да је владао од 1458. до 1490. године и да је био познат као праведан краљ према својим поданицима. Био је син београдског јунака Јанка Сибињанина (Хуњади Јаноша).

Идеја подносиоца је да се сећањем на Матију Корвина у Суботици, у улици која носи његово име, подигне споменик поводом 560. годишњице његовог крунисања. Подносилац је прибавио и приложио законом прописана акта за постављање споменика. 

За реализацију ове одлуке није потребно обезбедити буџетска средства.

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024
Нацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице
ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА
ЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТА
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Informator
Наручивање докумената
Локална пореска администрација
Informator
Стратегија развоја