Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
Актуелности

Потписан уговор о финансирању пројекта „Заштита биодиверзитета језера Палић и Лудаш“

06.12.2017.

- За нешто више од годину дана Град Суботица испунио је све предуслове који су били неопходни за почетак имплементације пројекта 'Заштита биодиверзитета језера Палић и Лудаш' и 17. новембра 2017. године потписан је уговор о финансирању између немачке 'КfW' банке, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Града Суботице, ЈП 'Палић Лудаш' и ЈКП 'Водовод и канализација'. Уговор о финансирању потписан је на износ донације од 6,5 милиона евра. У моменту када смо преузели пројекат експропријација земљишта које чини заштитни појас језера није била ни започета, дакле ниједан предмет није био решен – истакао је градоначелник Суботице Богдан Лабан на данашњој прес-конференцији, одржаној у Медија-центру Градске куће поводом реализације пројекта „Заштита биодиверзитета језера Палић и Лудаш“.

11507_1.jpg 

У структури улагања, навео је градоначелник Лабан, 67 одсто средстава намењено је за изградњу канализационе мреже насеља Палић и спојног потисног вода који ће будућу мрежу повезати са пречистачем, 23,8 одсто за изградњу заштитног појаса око језера Палић и Лудаш (озелењавање, изградња инспекцијске стазе и бициклистичке стазе), 6,2 одсто за унапређење пречистача отпадних вода и три одсто средстава за биоманипулацију (излов алохтоних врста рибе).

- У овом моменту очекује се ангажовање стручних консултаната од стране министарства, након чега ћемо, уз њихов надзор и упутства, приступити расписивању тендера за набавку радова на изградњи канализационе мреже у насељу Палић и спојног потисног вода. Отпочеће се и са припремним активностима за изградњу заштитног појаса око језера Палић и језера Лудаш, као и активностима везаним за биоманипулацију – истакао је Богдан Лабан.

Представник ГИЗ-а, немачке организације за међународну сарадњу, Мишел Роман, рекао је да је ово заиста велики корак ка санацији језера Палић и Лудаш, да су сви предуслови испуњени и да је потписан уговор о реализацији пројекта.

- Преквалификација избора консултанта је завршена и сада следи крајњи избор међународног консултанта. Очекујемо да, ако све буде текло по плану, већ у фебруару 2018. године изабере консултант и да озбиљно кренемо у реализацију овог значајног пројекта – казао је Мишел Роман.

Пројект-менаџер, Ервин Молнар, навео је да је у периоду од годину дана, у оквиру предуслова за почетак имплементације пројекта, односно изградње канализационе мреже и спојног потисног вода за насеље Палић, израђена комплетна пројектно техничка документација за будућу канализациону мрежу, црпну станицу и спојни потисни вод којим ће мрежа бити повезана са градским пречистачем отпадних вода.

- Организован је збор грађана МЗ ’Палић’ на коме смо их информисали о значају пројекта и корацима које је неопходно предузети да би се адекватно испунили предуслови за изградњу канализационе мреже. Акција је била успешна, јер је уместо  700 потписаних изјава, колико је било потребно, прикупљено око 750 потписаних изјава којима власници објеката у насељу Палић потврђују заинтересованост за прикључење на будућу канализациону мрежу. На тај начин потврђена је и оправданост улагања у овај део пројекта  – рекао је Молнар.

Према његовим речима, друга најважнија мера пројекта – изградња заштитног појаса дефинисана је у смислу обезбеђивања земљишта, односно предуслов је да град обезбеди земљиште у свом власништву.

- Тренутно је у току процедура експропријације земљишта. Источна обала језера Палић је завршена и може да се почне са радовима, а на реду су западна обала четвртог сектора, јужна обала четвртог сектора и комплетна обала трећег сектора језера Палић. Након реализације геодетских радова, којима се дефинише обални појас, приступићемо експропријацији и овог дела земљишта – најавио је Ервин Молнар.

Он је навео да је заштитни појас језера Лудаш дефинисан у априлу 2017. године усвајањем Плана детаљне регулације за обални појас Лудашког језера, да је потом пристигло решење Владе Србије о утврђивању јавног интереса за прву од пет фаза обалног појаса језера Лудаш и да се почетак експропријације може очекивати у првом кварталу 2018. године.

Прес-конференцији присуствовали су директори Јавног предузећа за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање, ЈКП „Водовод и канализација“ и ЈП „Палић-Лудаш“, Предраг Радивојевић, Ђерђ Шугар и Марта Добо.

11507_2.jpg

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024
Избори
Нацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице
Рођени, венчани и преминули
Узми рачун и победи
ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА
ЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТА
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Informator
Наручивање докумената
Локална пореска администрација
Informator
Стратегија развоја